Beneficiile nutritive ale feniculului
Un bulb crud de fenicul conţine doar 73 de calorii, 2,9 grame de proteine, 17 grame de carbohidraţi, 7 grame de fibre alimentare (28% din necesarul zilnic) şi furnizează 27% din necesarul zilnic de potasiu, 5% din sodiu, 6% vitamina A, 11% calciu, 46% vitamina C, 9% fier, 5% vitamina B-6 şi 10% din necesarul zilnic de magneziu.
În plus, acesta mai conţine fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacina, acid pantotenic, acid folic, colina, beta-caroten, luteina si zeaxantina (viziune), vitamina E şi vitamina K şi este o sursă naturală de estrogen.
Ce beneficii potenţiale pentru sănătate are consumul de fenicul
Pentru sănătatea inimii
Fibrele prezente în fenicul, împreună cu potasiul, vitamina C şi vitamina B6 contribuie la menţinerea unei inimi sănătoase.
Vitamina B6 şi acidul folic previn acumularea homocisteinei, un aminoacid ce este asociat cu infarcturile miocardice şi cu atacurile cerebrale, care odată prezentă în corp poate conduce la probleme cardiace şi la deteriorarea vaselor de sânge.
Fenicul conţine cantităţi semnificative de fibre, care ajută la scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul bolilor de inima.
Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică, cei care au consumat 4069 mg de potasiu pe zi au avut un risc de 49% mai mic de deces de boli cardiace ischemice, comparativ cu cei care au consumat mai puţin potasiu (aproximativ 1.000 mg pe zi).
Tensiunea arterială
Datorită efectului vasodilatator al potasiului şi datorită prezenţei calciului şi magneziului, tensiunea arterială poate scădea în mod natural prin consumul acestei legume.
Reducerea colicilor în cazul sugarilor alăptaţi la sân
Cercetările au arătat că administrarea uleiului din seminţe de fenicul poate duce la reducerea colicilor sugarilor cu vârsta între 2 şi 12 săptămâni, iar oferind un ceai pe bază de fenicul, museţel, verbinţă, lemn dulce şi roiniţă poate reduce severitatea colicilor la sugari.