De ce sughitam?
De cele mai multe ori, stomacul, atunci cand e usor iritat, da startul sughitului. Reactia este, spun specialistii, una de aparare a organismului impotriva unui factor nociv. Un stomac foarte plin poate provoca crize de sughit care apoi continua mai departe pe cont propriu.
Un stomac plin poate fi cauzat de:
Mancatul prea rapid a mai multor alimente.
Bautul unei cantitati prea mare de alcool.
Inghitirea de prea mult aer.
Fumatul
O schimbare brusca a temperaturii stomacului, cum ar fi bautul unei bauturi fierbinti si apoi a unei bauturi reci.
Mancatul rapid sau bautul rapid pot duce la supararea un nerv situat langa esofag (si anume, pe cel frenic), o alta cauza ar putea fi gazele din stomac care exercita o presiune asupra diafragmei.
Retineti ca orice element care supara in vreun fel aceasta diafragma declanseaza sughitul. Exista insa si situatii, mai putine ce-i drept, in care psihicul este punctul de plecare. De obicei, stresul este principalul vinovat in acest din urma caz, iar sughitul se calmeaza odata cu inducerea somnului.
Cat timp dureaza sughitul?
Sughitul se opreste, de obicei, in decurs de cateva minute pana la cateva ore.
Sughitul care dureaza mai mult de 48 de ore se numeste sughit persistent. Sughiţul care durează mai mult de o luna este numit sughit refractar. Desi este foarte rar sughitul refractar poate provoca epuizare, lipsa de somn si pierderea in greutate. Atat sughitul persistent cat si cel refractar pot fi semnul unei probleme mai grave de sanatate si este recomandat sa fie verificate de catre un medic.
Exista mai multe cauze cunoscute de sughit persistent sau refractar, printre care:
Probleme ale sistemului nervos central, cum ar fi cancerul, infectii, accident vascular cerebral sau alte leziuni.
Probleme ale proceselor chimice care au loc în organism (probleme metabolice), cum ar fi scaderea functiei renale sau hiperventilatie.
Iritatie a nervilor din cap, gat sau piept (nervul vag sau frenic).
Anestezie
Probleme de sanatate mintala.
Cum se trateaza sughitul?
Daca nu il bagam in seama, sughitul dispare cat ai zice... hac! Da, de obicei cele mai multe crize de sughit trec de la sine in cateva minute, pana la cateva ore si nu necesita nici un tratament. Insa, daca ne deranjeaza peste masura, putem interveni "in forta" pentru a opri contractiile. Cele mai multe dintre metode implica cresterea nivelului de dioxid de carbon in sange, care opreste de obicei sughitul. Unele dintre aceste remedii sunt:
Tineti respiratia si numara rar pana la 10.
Bea repede un pahar de apa rece.
Mananca o lingurita de zahar sau miere. Mai mult aici....