Vă reamintim că prima tranșă de doze de vaccin Moderna a ajuns în țara noastră pe 13 ianuarie, pe cale rutieră. Vorbim despre 14.000 de doze din primul lot, simbolic, doze ce au fost depozitate la Institutul Național Cantacuzino din Capitală.
Cea de-a doua tranşă, de 21.600 doze de vaccin Moderna, a ajuns, sâmbătă, în țară, fiind depozitate tot la Institutul Cantacuzino.
Valeriu Gheorghiță, coordonaturl campaniei naționale de vaccinare antiCovid, a afirmat recent, pentru Realitatea.Net, că "având în vedere disponibilitatea limitată a dozelor de la Pfizer și necesitatea asigurării rapelului, pentru doza 1 se va vaccina și cu Moderna".
Potrivit medicului, cele două vaccinuri nu vor fi combinate, astfel că persoanele care au fost deja vaccinate cu dozele Pfizer/BioNTech vor face rapelul cu același vaccin. La fel stau lucrurile și în cazul persoanelor care vor primi prima doză din vaccinul Moderna.
"Cine face prima doză cu un vaccin, rapelul va fi obligatoriu cu același tip de vaccin", declara Gheorghiță.
Comitetul Național Coordonare a Vaccinării AntiCovid (CNCAV) anunța, la rândul său, că a transmis deja o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată.
Cum funcționează vaccinul dezvoltat de Moderna
Moderna este un vaccin utilizat pentru a preveni boala COVID-19 cauzată de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Acesta este administrat adulților cu vârsta de peste 18 ani.
"Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager", precizează CNCAV.