Renunțarea la cetățenia română nu pare să fie o problemă pentru compatrioții din Spania, care aleg într-un număr mare să devină legal spanioli.
Provincia Castellón a înregistrat un număr record de acordare a cetățeniei spaniole străinilor. În anul 2022, au fost acordate 2.654 de documente naționale de identitate (DNI), ceea ce reprezintă o creștere de aproape 60% față de anul precedent. România, Marocul și Columbia se află în fruntea listei țărilor de origine ale "noilor spanioli".
Românii sunt cea mai numerosă comunitate de expatriați din Castellón, dar ocupă locul doi în ceea ce privește numărul cererilor de obținere a cetățeniei spaniole. Pentru a solicita dubla cetățenie, românii trebuie să aibă o ședere legală neîntreruptă de zece ani în Spania.
Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano Român și fost consilier, a subliniat că "momentan nu se poate solicita dubla cetățenie din cauza faptului că acordul între România și Spania nu a fost încă semnat. La o întâlnire bilaterală din noiembrie, desfășurată la Castelló, s-a anunțat acest lucru, dar încă nu s-a ajuns la un acord definitiv".
Prin urmare, ei trebuie acum să aleagă și să renunțe la cetățenia română pentru a putea solicita cetățenia spaniolă. "Cei mai mulți dintre ei sunt tineri care sunt aici de mult timp, au crescut în Castellón, se simt mai mult spanioli decât români și se gândesc la viitorul lor", a spus el. Există, de asemenea, persoane care nu intenționează să se întoarcă și să se naturalizeze aici, scrie Știri Diaspora.
El a amintit că pentru a avea acces la anumite locuri de muncă, cum ar fi funcționarii publici, poliția, instanțele de judecată și armata, este necesar să fii spaniol. În plus, deși românii pot vota la alegerile locale și pot fi consilieri, primari sau pot prezida un consiliu provincial, ei nu pot fi membri ai Parlamentului la alegerile regionale sau naționale.