Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat pentru data de 18 iulie verdictul în cazul eliberării condiționate a lui Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA. Hotărârea urmează să fie definitivă.
Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. În dosarul "ICA" au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsa.
După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, unusprezece cărţi.
Instanța a aprobat pe data de 8 iunie cererea de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu, însă procurorii au făcut contestație.
Dan Voiculescu a făcut curăţenie după gratii şi a participat la activităţi religioase şi sportive. Mai mult, fostul parlamentar nu a fost niciodată sancţionat disciplinar şi pentru purtarea bună a fost recompensat cu pachete şi vizite. Acestea sunt motivele pentru care Voiculescu cere eliberarea condiţionată, după ce a executat mai puţin de trei ani din pedeapsa de 10 ani de închisoare la care a fost condamnat în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.
Judecătorii arată că până la 24 mai, Dan Voiculescu a executat în total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat în dosarul ICA, depăşind limita minimă de 1.217 zile care reprezintă o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se consideră executate în urma muncii prestate şi în urma redactării de lucrări ştiinţifice.
De asemenea, judecătorii vorbesc despre "stăruinţă în muncă", atât prin participarea la curăţenie, cât şi prin scrierea a 11 lucrări ştiinţifice.
Mai mult, judecătorii spun că Voiculescu nu a fost sancţionat disciplinar niciodată, având un "comportament exemplar, adecvat normelor instituţionale" şi a participat constant la activităţi educaţionale, primind mai multe recompense.