AUTOSTRADA COMARNIC BRAŞOV. 'Acest proiect se finanțează integral de către bănci. Deci, orice cost este verificat de către finanțator. Cei 28 milioane de euro pentru fiecare kilometru sunt cu șapte milioane de euro mai puțin față de cât se negociase în 2011. Avem aproape 1,5 miliarde euro construcție, restul până la 1,8 miliarde sunt cheltuieli de proiectare, management, consultanță etc. În proiectul inițial de construcție existau 58 de kilometri, iar noi am fost nevoiți să schimbăm puțin traseul autostrăzii pentru a scădea prețul. S-au mai adăugat câteva sute de metri la soluția tehnică de unire a autostrăzii cu Centura Brașovului. Autostrada este prin munte, dar tot traseul este extravilan, nu trece prin nicio localitate. Vom avea 19 viaducte, este un proiect spectaculos', a afirmat Șova.
AUTOSTRADA COMARNIC BRAŞOV. În ceea ce privește eventuale penalități pe care cele trei companii câștigătoare le-ar putea plăti, oficialul a menționat că consorțiul trebuie să finalizeze proiectul și ulterior va primi banii.
AUTOSTRADA COMARNIC BRAŞOV. 'Nu suntem în situația de a plăti de la buget bani. Deci, pentru ca ei să ia bani, consorțiul trebuie să termine autostrada, iar statul va plăti banii abia după ce se finalizează autostrada. Perioada de exploatare a autostrăzii va fi de 26 de ani, iar CNADNR va rămâne un supraveghetor foarte dur al lucrării', a spus Dan Șova.
AUTOSTRADA COMARNIC BRAŞOV. Finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov va avea loc până în anul 2017, cel târziu, iar costurile estimate se vor ridica la valoarea de 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 28 de milioane de euro pentru fiecare kilometru, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă.
Ponta: Autostrada spre MUNTE, gata în 2017. Care va fi TAXA de utilizare
Potrivit oficialului, în Memorandumul semnat de autoritățile române cu reprezentanții consorțiului Vistrada Nord, câștigător al licitației pentru lucrările la tronsonul Comarnic-Brașov, se prevede ca semnarea contractului să aibă loc până de Paște, respectiv 20 aprilie, iar lucrările să demareze până la finele lunii aprilie.
Primul ministru a menționat, totodată, că tariful de utilizare a autostrăzii va fi stabilit de statul român, acesta fiind estimat la 5,7 lei plus TVA pentru cei 60 de kilometri dintre Comarnic și Brașov.
Joi, reprezentanții consorțiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag și Aktor, au parafat cu autoritățile române un Memoradum privind finalizarea calendarului și a restului măsurilor în ceea ce privește atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanțarea, operarea și întreținerea Autostrăzii București — Brașov, tronsonul Comarnic — Brașov.
În data de 19 decembrie 2013, s-a finalizat selecția viitorului concesionar al autostrăzii Comarnic—Brașov, acesta fiind un consorțiu format din firme din Italia, Austria și Grecia, respectiv Vinci — Strabag — Aktor.
Ofertele în vederea atribuirii "Contractului de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construirea, finanțarea, operarea și întreținerea Autostrăzii București — Brașov, tronsonul Comarnic — Brașov, km 110+600 — km 168+600" au fost depuse de Asocierea Vistrada Nord (Vinci/Franta), Strabag/Austria și Aktor/Grecia) și Asocierea Impregilo SpA/Salini din Italia, potrivit Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine.
Tronsonul de autostradă va fi operat și întreținut de concesionar, iar perioada de garanție este inclusă în durata contractului de concesiune. AGERPRES