În această perioada, se înregistrează un număr mare de pacienţi cu crize ulceroase şi complicaţii ale bolii. Pentru a preveni agravarea bolii, medicii sfătuiesc bolnavii să evite abuzurile de orice fel, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, cât şi consumul de cafea, tutun, alcool sau medicamente. De asemenea, aceştia au interzis cu desăvârşire automedicaţia pe care pacienţii o iau pentru durere sau arsuri gastrice.
"Se ştie că primăvară şi toamna simptomatologia ulcerului gastroduodenal se acutizează. Pacienţii trebuie să meargă la medic înainte de apariţia complicaţiilor. Una dintre cele mai frecvente şi grave complicaţii este hemoragia digestivă superioară. Bolnavii care au ulcer, însoţit de durere trebuie să se programeze în ambulatoriu, la medicul de specialitate, pentru a beneficia de consultaţie şi a preveni complicaţiile. În general, pacientul ajunge la spital când are complicaţii. Din păcate, hemoragiile digestive provoacă şi decese. În această perioada se înregistrează multe crize ulceroase, hemoragii digestive", a declarat prof. dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD de la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.
Cele mai frecvente cauze ale gastritei şi ale ulcerului gastroduodenal sunt infecţia cu Helicobacter pylori, administrarea de medicamente, în principal antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, abuzul de cafea, fumatul, mai ales pe stomacul gol, dar şi consumul de alimente prea reci sau prea fierbinţi.