Potrivit UDMR, inițiativa Minority SafePack a fost un apel la dialog din partea minorităților autohtone din Europa către instituțiile UE privind un cadru de reglementare comună în ceea ce privește protecția minorităților și măsurile legate de diversitatea lingvistică și culturală, însă Comisia Europeană a refuzat-o în mod arbitrar. Instanța europeană de la Luxemburg le-a dat dreptate minorităților și a anulat decizia.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, membru al comisiei de inițiativă, și Lorant Vincze, președintele FUEN, au salutat decizia instanței.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat: ‘Mă bucur că Uniunea Europeană a înțeles că nu vrem un tratament special, vrem doar să se recunoască rolul de factori constituenți ai statului, că suntem membri cu drepturi egale ai societății, ai Europei. Țin să precizez că oricare ar fi fost decizia de azi a Curții, noi am fi continuat pe calea pe care am pornit împreună cu partenerii noștri, reprezentanți ai celorlalte minorități naționale autohtone’.
Curtea de Justiție a decis abrogarea sentinței Comisiei, deoarece aceasta nu a argumentat temeinic decizia sa privind respingerea Inițiativei și nu a identificat exact acele propuneri care nu intră în competența UE. Prin lipsa unei argumentări detaliate, CE a privat inițiatorii de posibilitatea elaborării unei noi propuneri, astfel, Curtea obligă CE să adopte o nouă decizie în cazul Inițiativei Minority SafePack.
Sursa: dantanasa.ro