Social-democrații vor să existe o corelare între salariul minim și codul ocupațional. Aceștia propun ca angajatorul să aibă o grilă specifică în cadrul căreia să fie inclus salariul minim.
PSD mai propune și implementarea unui sistem prin care angajații să fie obligați să organizeze cursuri de perfecționare pentru ca angajații să nu rămână la nivelul salariului minim pe economie mai mult de doi ani. Angajatorii ar urma să primească vouchere pentru formare profesională, acordate de stat.
Potrivit proiectului de lege al PSD, salariul minim pe economie ar putea fi acordat doar pentru persoanele şi posturile care nu au/nu necesită vreo calificare, pe o perioadă determinată de până la 12-24 de luni.
Social-democrații spun că o treime dintre angajații din România au salariul minim pe economie pe cartea de muncă.
”Este inadmisibil ca într-o ţară europeană să avem medici, ingineri, maiştri, constructori, şoferi profesionişti, directori în sistemul privat plătiţi cu salariul minim! Practic, o treime din numărul total de angajaţi din România (1,7 milioane de persoane) sunt angajate pe salariul minim, deşi peste 80% dintre acestea au cel puţin o calificare”, au scris social-democrații pe Facebook.
Proiectul de lege al PSD ar putea fi depus în Parlament săptămâna viitoare.