În mod normal, vaccinurile au nevoie de perioade îndelungate de testare, ce pot ajunge chiar și la ani, la care se adaugă timpul necesar pntru demararea producției pe scară largă. În contextul actual al crizei umanitare provocate de pandemie, oamenii de știință speră, însă, să dezvolte un vaccin într-o perioadă mai scrurtă de timp, de 12-18 luni.
După cum se știe deja, vaccinurile imită virusul, sau părți ale acestuia, contra căruia trebuie să protejeze, stimulând sistemul imunitar pentru a crea anticorpi. Ele trebuie să respecte standarde de calitate mult mai înalte decât în cazul altor produse farmaceutice, și asta pentru că sunt administrate pe scară largă la milioane de oameni sănătoși.
Potrivit ultimei situații publicate pe site-ul OMS, 139 de vaccinuri sunt în faza preclinică, 25 în Faza I, 15 în Faza II și 13 în Faza III.
Cum sunt testate vaccinurile?
În stadiul pre-clinic al testării, cercetătorii dau vaccinul animalelor pentru a vedea dacă declanșează un răspuns imun.
În prima fază a testării clinice, vaccinul este administrat unui grup mic de persoane pentru a determina dacă acesta este sigur și pentru a afla mai multe despre răspunsul imun pe care îl provoacă.
În faza a doua a testării clinice, vaccinul este administrat către sute de persoane, astfel încât oamenii de știință să potă afla mai multe despre siguranța și dozarea corectă a acestuia.
În faza a treia a testării clinice, vaccinul este administrat la mii de persoane pentru a-și confirma siguranța - inclusiv reacțiile adverse rare - și eficacitatea. Acestă fază implică, de fapt, un grup de control cu care se lucrează pe baza binecunoscutului efect placebo.