,,Mâine va fi o zi bună, liniște și cald, cu maxime între 16-27 de grade Celsius. Luni seară spre marți, începe să se înnoreze dinspre sud-vest. Și marți vom găsi nori în aproape toată țara, și ploi în vest, sud-vest și centru, la deal și la munte sunt ploi care pot fi și sub forma de averse. Temperatura scade, maxima va fi între 12-22 de grade Celsius.
De marți se va răci, masa de aer rece vine dinspre nord-est, este un câmp anti-ciclonic la nord de noi, și așa este circulația. Se răcește vremea, în special în zona extracarpatică, adică zona de est și sud est a țării, se răcește peste tot.
Soare puțin vom avea începând de joi. Marți si miercuri va fi vreme închisă, rece. În weekend va fi mai soare, o vreme în general frumoasă, dar tot rece față de normal. O să avem în Capitală, dimineața, la final de săptămână, 5-6 grade Celsius. Și la Constanța vor fi minime mici’’, a precizat Meteorologul Realitatea Plus, Elena Cordoneanu.
Directorul ANM, Florinela Georgescu, a avertizat că luna octombrie va începe destul de rece. Luna viitoare poate avea mici semnale că sezonul rece nu este chiar foarte departe.
,,Octombrie începe destul de rece. Veștile pentru celelalte săptămâni nu sunt chiar foarte rele, vom avea un regim termic apropiat de normal, cu ușoară tendință spre temperaturi scăzute. Precipițiile se așteaptă a fi în preajma normei, ceea ce nu este un semnal foarte bun pentru agricultori. Octombrie, spre final, va aduce brume, este o lună care poate avea mici semnale că sezonul rece nu este chiar foarte departe. La mare, vremea se va răci, vor mai fi zile cu vreme frumoasă, dar de toamnă. Pe de alta parte, la munte, de acum înainte, de câte ori vom vorbi despre un proces de răcire, trebuie să ne pregătim ca pe durate scurte, vremea să capete acel aspect de iarnă.
Statistic, octombrie este o luna cu precipitații mai reduse decât în celelalte luni, cantitatea medie lunară de precipitații scade, si, cu atat mai mult, semnalul unor precipitații normale sau cu o tendință spre deficit poate îngrijora. De altfel, toamnele trecute au fost unele cu puține precipitații în octombrie și noiembrie, ceea ce nu este un lucru bun, în contextul așteptărilor de a acoperi deficitul pe care l-am acumulat în ultima perioadă. Pe de altă parte, toamna este mai puțin probabil să apară perioade cu ploi foarte consistente care să acopere acest deficit’’, a explicat meteorologul Florinela Georgescu.
Pe de altă parte, directorul ANM spune că luna septembrie nu se va încheia atât de rău, din punct de vedere termic.
,,În aceste zile sunt temperaturi simțitor mai ridicate decăt ce ar trebui să avem în această perioadă, pentru partea de sud și vest a țării, probabil vom termina luna cu aceste temperaturi. Luna septembrie nu se va încheia atât de rău, din punct de vedere termic, probabil cu o temperatură medie aproape de media ultimelor decenii, pentru că, în acest moment, avem o abatere de 0,2 grade față de media ultimilor 40 de ani. Suntem foarte departe de ceea ce ar însemna un septembrie de record pentru temperaturile maxime, pentru recordul absolut pentru septemrie este de 43,5 de grade Celsius, din 1946’’