Factori de risc
Factori precum stresul cronic, lipsa de odihna, eforturile fizice exagerate, alimentat ia deficitara, precum si agentii patogeni care ne inconjoara duc la formarea unor brese in sistemul imunitar, permitand instalarea bolilor. Cei mai expusi sunt copiii, in special cei care intra in colectivitate (scoli, gradinit e, crese), gravidele si batranii, care au metabolismul mai lent si implicit functia de detoxifiere naturala atenuata, susține Emilia Florescu, medic specialist ORL.
Preventie
In scop preventiv trebuie evitati pe cat posibil factorii de risc mentionati si imunomodularea facuta din timp. Copii care intra in colectivitate, varstnicii, bolnavii cronici, cei cu imunitatea deficitara, personalul medical care se expune zilnic riscului infectios, ar trebui vaccinati pentru a evita expunerea la virusurile gripale care ne dau "tarcoale" in sezonul rece, precum si la alte tulpini virale de temut. Evident, vaccinul nu poate acoperi intreaga gama de virusuri existente si nu reprezinta o necesitate pentru categoriile fara factori de risc la expunerea virala. Exista si categorii la care vaccinul este contraindicat: copiii sub sase luni, alergicii la proteina din ou, cei aflati in puseu acut de infectie.
Cum sa tii virusurile deoparte?
Atentie la igiena! Spalatul des pe maini, ce ar trebui invatat in cei sapte ani de acasa, ar trebui sa ramana regula de aur pentru toata lumea, indiferent de varsta. De asemenea, evita, in special dupa iesirile in public, prin mijloacele de transport in comun, sa-ti atingi fata cu mainile, in special zona buzelor, nasului si a ochilor. Particulele virale cu care ai venit in contact prin manipularea diverselor obiecte la care toata lumea are acces, pot gasi astfel portite de intrare in corpul tau prin mucoase. Spala-te pe maini de indata ce ai ajuns acasa si abia apoi savureaza in liniste masa. Clantele sunt rezervoare de microbi, iar spatiile neaerisite in care stau ore intregi grupuri de persoane sunt factori de risc cand vorbim despre infectiile virale. Evita, pe cat posibil, persoanele care sunt bolnave. Daca acest lucru nu este posibil, incearca sa nu stai fata in fata cand respectivul vorbeste cu tine, deoarece particule extrem de fine, sub forma de aerosoli se descarca din organismul bolnav in aer, iar aceste derivate virale isi vor gasi o noua gazda in scurt timp: pe tine.
Daca totusi ai racit...
dar esti la debutul infectiei virale, foloseste servetele de unica folosinta. Un vas cu apa fierbinte, in care se dizolva in prealabil un pumn de sare si in care scufunzi pret de cateva minute picioarele poate face minuni, la fel si frectionarea pielii cu uleiuri mentolate. Bineinteles, se recomanda sa se bea cat mai multe ceaiuri, care trebuie sa fie caldute (nu fierbinti) – de tei, de cimbrisor, de ghimbir, de lamaie – hidratarea este importanta la astfel de afectiuni. O mare incarcatura microbiana va fi dusa catre stomac, unde sucul gastric, extrem de acid, va anihila agentii patogeni.
Ce mancam cand suntem bolnavi:
- alimente cu un continut ridicat de vitamina C, aceasta declansand o reactie la nivel celular de stimulare a scutului natural antiviral (reprezentat de interferoni): macese, merisoare, coacaze negre, papaya, grapefruit, citrice, kiwi, guava, capsuni, fructele de padure, mango, ardei gras, rosii, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, verdeturi, ierburile aromatice (cimbru, patrunjel).
- produse cu proprietati antivirale, antiinflamatorii sau imunomodulatorii: usturoi, ceapa, ulei de nuca de cocos, radacina de papadie, echinacea, soc, ghimbir, miere, propolis, supa de pui (are proprietati antiinflamatorii).