Histeroscopia este indicată în general femeilor care au tulburări de sângerare uterină, anomalii uterine, infertilitate. Atât cea diagnostică cât și cea intervențională ce necesită distensie uterină sunt metode care ajută la vizualizarea în mod optim a cavității uterine.
Conform studiilor cercetătorilor, prin histeroscopie au fost depistate anomalii majore ale cavității uterine la femeile care doar căutau la clinici un tratament pentru infertilitate. De asemenea, studiile cercetătorilor au arătat și faptul că rata sarcinii se poate îmbunătăți după îndepărtarea histeroscopică a anomaliei la o femeie. Cercetătorii au spus că îndepărtarea histeroscopică a polipilor endometriali, a fibroamelor și a aderențelor intrauterine ajută la îmbunătățirea sănătății femeilor. Aceste probleme sunt depistate frecvent la femeile infertile și se pot depista în mod eficient prin această metodă ginecologică minim invazivă.
Conform experților și datelor statistice:
- Histeroscopia oferă avantaje diagnostice și terapeutice mai mari comparativ cu alte metode de screening
- Histeroscopia este utilizată tot mai mult în clinicile profesionale de reproducere asistată, dar și în spitale în ambulatoriu
- Histeroscopia terapeutică sau intervențională poate crește ratele de sarcină la femei, în urma concepției asistate
- Histeroscopia este folosită și în tratamentul patologiilor intracavitare.
Datele clinice arată că majoritatea femeilor care au urmat proceduri de histeroscopie au primit un diagnostic. Ele au fost de acord să discute apoi despre analgezice, tratamente, în scopul de a-și îmbunătăți starea de sănătate. Unele dintre ele au spus că au simțit anxietate în timpul procedurii aplicate și că apoi au aflat că suferă de anumite patologii endometriale sau ale cavității uterine.
Medicii apreciază siguranța și eficiența histeroscopiei, ea fiind aplicată în ambulatoriu la femeile care vor o diagnosticare a sângerărilor vaginale anormale, o evaluare a infertilității sau o depistare a cancerului endometrial.
Histeroscopia – un instrument excelent de evaluare a patologiilor cavității uterine
Cele mai frecvente patologii uterine ce pot fi depistate prin histeroscopie sunt: polipii endometriali, fibromul uterin, sinechia uterină, obstrucția tubară, septul uterin. Ea se recomandă și în cazurile de suspiciuni de probleme uterine sau tubare, cum ar fi:
- Investigarea unor cauze ale infertilității
- Avort recurent, sângerare vaginală anormală sau la menopauză
- Rezultat anormal la testul Babeș Papanicolau
- Suspiciune de malformații uterine
- Sinechie uterină, evaluarea după operația de cezariană.
Histeroscopia este o metodă foarte importantă în ziua de azi, în clinici și spitale, pentru că ea permite diagnosticul minim invaziv al multor patologii, dar și managementul chirurgical al patologiei endocervicale și intrauterine. Ca tehnică, histeroscopia este ideală pentru evaluarea și gestionarea patologiei intrauterine.
Medicii pot da indicațiile pentru histeroscopie când suspectează anumite probleme de sănătate și chiar pot recomanda o clinică unde se poate găsi un preț histeroscopie mai bun. Astfel de probleme de sănătate pot fi: sângerări uterine anormale care pot să apară la femeile cu vârsta peste 45 de ani, infertilitate, anomalii congenitale și îndepărtarea corpilor străini intrauterini.
În ziua de azi, un cuplu nu poate ajunge la sarcină din mai multe motive, iar acestea se pot afla deseori prin histeroscopie. Uneori cauza infertilității la femei este legată de probleme ale uterului. Spre exemplu, pot exista anumite anomalii care sunt depistate prin histeroscopie, care este o metodă minim invazivă. Pot exista polipi, fibroame și excrescențe benigne care sunt diagnosticate rapid prin histeroscopie. De asemenea, ea poate fi utilizată pentru a identifica un cancer care necesită un tratament imediat.
Unele femei pot rămâne însărcinate însă ajung în situația de a pierde sarcina din cauza unui avort spontan. Prin histeroscopie se poate afla care sunt posibilele cauze ale avorturilor spontane, ale pierderii unei sarcini înainte de 20 de săptămâni.
Această tehnică este indicată și în evaluarea infertilității, la evaluarea eșecurilor de implantare a embrionului, în analiza unor malformații uterine, evaluarea menometroragiei, după o histeroscopie operativă pentru verificarea integrității cavității uterine și a vindecării (sinechie sau fibrom rezidual).