Dacă nu aveți cum să apelați la un profesionist, trebuie să stiți că în funcție de câțiva factori, cum ar fi poziția brațului, valorile măsurate pot fi influențate cu până la zece procente în plus sau în minus. Iată ce puteți face pentru vă asigura că masuratoarea este exactă.
Nu beți cafea și nu fumați cu trezizeci de minute înainte de procedura. Cu minimun cinci minute inainte de testare, nu trebuie sa depuneți niciun fel de efot fizic. În timpul măsurătorii trebuie să stați așezat pe un scaun, care să vă permita ca picioarele să atingă podeaua, iar brațul trebuie să fie sprijinit de spătar astfel încât cotul să ajungă în dreptul inimii.
Partea gonflabilă a instrumentului de măsură trebuie să acopere minimum optzeci la sută din suprafața brațului, iar acea componentă a aparatului trebuie aplicată direct pe piele. Nu vorbiți în timpul măsurătorii. Faceți operațiunea de două ori consecutiv cu, o scurtă pauză. În cazul în care diferența dintre cele două măsuratori este de minimum cinci unități, puteți fi sigur ca într-una dintre ele s-a comis o eroare și trebuie să repetați procedura pentru a treia oara.
Există și excepții de la aceste reguli. În situația în care dimineața vă dați jos din pat și amețiți trebuie masurată tensiunea de doua ori: o data în picioare și a doua oară așezat, pentru a vedea dacă valorile diferă de la o poziție la alta. Este indicat de asemenea ca măsurătoarea tensiunii arteriale să fie făcută pe ambele brațe cel puțin o dată la un interval de timp variabil.
Specialiștii spun că pot exista diferențe de tensiune de la un braț la altul în același timp. Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină a relevat faptul că 3400 de persoane testate au avut diferența de tensiune arterială sistolică de la un braț la altul, de cel puțin cinci unități. Atentie, orice depasire repetata cu o medie de 15 unitati peste valorile normale, adica 140 cu 90, trebuie adusă la cunoștința medicului. Și încă ceva: hipertensiunea arterială nu se tratează cu ceaiuri!