Pisihologii afirmă că pentru a trăi 100 de ani trebuie să ai prieteni. Mulţi prieteni. Nu sunt luaţi, însă, în considerare prietenii de pe Facebook, medicii precizând că relaţiile pe care le avem pe reţelele de socializare pot chiar să ne afecteze sănătate, facându-ne mai trişti şi mai expuşi la îmbolnăvire, scrie dailymail.co.uk.
Pentru tineri, o lume fără social media este greu de imaginat, însă pentru generaţia matură, care s-a născut înaintea erei Facebook şi Twitter, relaţiile de pretenie online sunt chiar dăunătoare.
Argumentul faptului că pretenii ne fac să trăim mai mult, chiar şi peste 100 de ani, se regăseşte în cele mai izolate zone ale Europei: comunităţile montane din insula Sardinia.
Chiar dacă ne imaginăm că persoanele din comunităţile montane izolate duc o viaţă grea, majoritatea oamenilor de acolo ajung să depăşească vârsta de 100 de ani.
Acestea sunt active fizic şi mintal, lucrând până la 80-90 de ani, şi locuiesc în casele lor, împreună cu familiile lor.
În plus, acolo, bărbaţii au o viaţă mai lungă decât cea a femeilor, chiar dacă situaţia este diferită în mediu urban, unde bărbaţii ajung rareori la vârsta de 80 de ani.
De exemplu, într-un sat montan din Sardinia, la ora actuală, există 8 bărbaţi care nu doar au depăşit 100 de ani, chiar au împlinit 110 ani.
Iniţial, cercetătorii credeau că clima este secretul longevităţii. De asemenea, aceştia susţineau că şi dieta şi genele acestora au un cuvânt de spus. De fapt, cauza este mult mai profundă.
Primele regiuni montane din Sardinia au fost populare în urmă cu 5000-10000 de ani, iar persoanele şi-au tratat vecinii şi prietenii ca pe o familie, pentru că, de fapt, toţi sunt înrudiţi între ei şi pentru că trăiau izolaţi.
Din punct de vedere psihologic, acest fenomen se numeşte "altruism reciproc". De fapt, stilul lor de viaţă activează aşa-numiţi hormoni ai fericiri: endomorfina şi oxitocina.
Aşadar, dacă ai prieteni care te înţeleg şi care te ajută când suferi, persoane în care ai încredere şi pe care te poţi baza, vei trăi mai mult.
Cercetătorii au aratăt că dacă te întâlneşti o dată pe săptămână cu prietenii tăi, pentru a bea o cafea sau pentru a vă juca, de exemplu, cărţi, viaţa ta va fi prelungită la fel ca atunci când te laşi de fumat.
În plus, testele RMN au arătat că ţesuturile se refac mai repede după o anumită boală dacă ai o viaţă socială activă, iar sistemul imunitar lucrează mai bine.
Oamenii de ştinţă din cadrul Universităţii din California au realizat un studiul, care a cuprins 3.000 de femei cu cancer la sân, din care a reieşit că persoanele care au mulţi prieteni s-au refăcut de 4 ori mai repede decât acele femei care nu aveau prieteni.