Dr. David Heymann, consilier principal în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, spune că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că prin contactul sexual s-a amplificat acum această transmitere.
Potrivit altui specialist, probabilitatea de transmitere crește odată cu activitatea sexuală, indiferent de orientarea sexuală a unei persoane. Cu toate astea, oficialii britanici au precizat că o bună parte a cazurilor din Marea Britanie și Europa a fost reprezentată de bărbați tineri homosexuali sau bisexuali.
Dr. David Heymann subliniază însă că este puțin probabil ca boala să declanșeze o transmitere pe scară largă, așa cum s-a întâmplat în cazul SARS-CoV-2, asta pentru că boala nu se transmite prin aer și pentru că vaccinurile împotriva variolei, o boală înrudită, sunt, de asemenea, eficiente în prevenirea variolei maimuței, iar unele medicamente sunt în curs de dezvoltare.
Până în prezent, Organizația Mondiala a Sănătății a înregistrat peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări, iar Belgia este prima țară care a introdus carantina obligatorie în cazul acestei boli.