Mustul este băutura cea mai râvnită toamna, însă această băutură nu rezistă mult din cauza procesului de fermentație. De aceea, pentre a putea păstra mai mult timp mustul vă recomandăm câteva metode naturale de conservare, prin care vă veți putea bucura mai mult timp de gustul plăcut al acestei băuturi de sezon.
Cum să prepari mustul
Se spală strugurii sub un jet de apă rece pentru a îndepărta impuritățile, pesticidele și murdăria. Apoi li se îndepărtează frunzele și codițele, lăsând doar boabele de struguri.
Dacă nu există o presă pentru struguri, boabele se pot zdrobi manual cu presa pentru cartofi sau cu mâna, folosind mănuși de bucătărie. Este important să fie zdrobite cât mai bine pentru a elibera cât mai mult suc. Cea mai rapidă variantă este cu o zdrobitoare specială pentru struguri.
După aceea, se pun boabele zdrobite într-un tifon sau într-o sită fină și se presează pentru a extrage sucul. Dacă sucul este prea concentrat, se adaugă apă pentru a ajusta densitatea și gustul. La nevoie se poate pune și zahăr în funcție de dulceața naturală a strugurilor. Se pune în sticle, cu dopul închis doar pe jumătate și se păstrează la frigider. Însă în această stare se va păstra doar cîâteva zile.
Cum să-l conservi în mod natural
Pentru a-l putea păstra perioadă mai lungă de timp puteți adăuga o aspirină sfărâmată în sticla cu must. De asememea, îl puteți păstra în congelator.
O altă metodă care îl va păstra pe o perioadă lungă de timp este să-l puneți pe aragaz la fiert. Îl lăsați să dea într-un clocot, apoi puteți fi siguri că acesta nu va mai fermenta și vă veți putea bucura de mult pe perioada lungă de timp.