1. Fă-ți un buget clar
Nu trebuie să fie o treabă dificilă şi cu toate acestea puţini oameni reuşesc să ţină o evidenţă clară a cheltuielilor, împărţite pe categorii. Cel mai simplu este să stabileşti de la început câţi bani vrei să aloci pentru tot ce înseamnă hrană şi să nu depăşeşti această sumă.
2. Fă un plan de mese și organizează-ți bucătăria
De câte ori nu ai descoperit că aveai acele produse în casă însă tu le-ai cumpărat? Cel mai grav este că unele produse ajung să expire şi sunt bani aruncaţi pe geam. Fă-ţi timp şi fă ordine în toată bucătăria şi vei vedea că vei ajunge să cheltui mai puţini bani pe mâncare. De asemenea, cel mai bun mod de a cheltui mai puţini bani pe mâncare este să faci un plan al meselor pe o săptămână. Când mergi la cumpărături trebuie să ştii ce vrei să găteşti pentru mesele familiei și ce vei pune la pachet.
3. Ia-ţi pachet la serviciu
O mare parte din banii pe care îi cheltui pe mâncare se duc pe masa de prânz de la birou. Fie că alegi o cantină sau ceva de la supermarket, la sfârşitul lunii constaţi că ai cheltuit prea mult. Dacă îţi aduci mâncare de acasă, vei avea şi ceva bun, sănătos şi cu siguranţă mai ieftin.
4. Evită cafenelele
O mare parte din suma de bani alocată mâncării se duce şi pe cafea. Minimum 6 lei pe zi pentru o cafea în fiecare zi se poate traduce printr-o sumă măricică la sfârşitul lunii. Încearcă să-şi iei cafeaua de acasă într-un recipient de tip termos.
5. Renunţă la mâncarea gătită din supermarketuri
Cu toate că este mai comod iar timpul este prețios, sunt zile în care poți să gătești, iar în felul acesta economisești o sumă destul de mare de bani.