Alimentația și stresul sunt se numără printre factorii principali ai apariției parodontozei, pe lângă factorul genetic.
"Pe măsură ce oamenii au trecut la o alimentație bazată pe produse procesate și rafinate, în special zaharuri, iar stresul a început să se amplifice, incidența apariției parodontozei a crescut și ea exponențial, odată cu scăderea vârstei la care această boală se instalează", a explicat, pentru Realitatea.net, Dr. Claudiu Lupaşcu, medic coordonator LLL Dental.
În condiţiile în care, de cele mai multe ori, nu putem elimina complet stresul din viaţa noastră, medicul ne recomandă să intervenim în alimentaţie. De asemenea, dacă ne asigurăm că avem o igienă dentară corespunzătoare, putem preveni apariţia acestei afecţiuni.
"Dacă nu avem grijă să evităm factorii generatori, semnele îmbolnăvirii pot apărea oricând și la oricine", a afirmat Claudiu Lupaşcu.
Parodontoza este îmbolnăvirea parodonțiului, adică a țesutului care susține dinții și îmbracă multiple aspect. Adesea, debutează insesisabil pentru pacienți și are un final incert, semnele incipiente ale parodontozei fiind inflamațiile gingiei, sângerările trecătoare, precum și disconfortul gingival.
Tratamentul parandontozei
Tratamentul în bolile parodontale este complex și diferă în funcție de fazele bolii. De exemplu, în cazul gingivitei, care este o formă ușoară și reversibilă de îmbolnăvire parodontală, tratamentul constă într-un simplu detartraj pentru îndepărtarea factorului favorizant numărul 1, respectiv tartrul.
În cazul parodontopatiilor însă, care reprezintă următorul stadiu al gingivitei netratate în mod corespunzător, tratamentul poate necesită mai multe etape.
Tratamentul non-chirurgical al acestora constă în chiuretaj în câmp închis, ce presupune o curățare atentă a suprafeței radiculare expuse, îndepărtând tartrul și placă bacteriană de la nivelul pungilor parodontale, netezind aceste suprafețe și îndepărtând toxinele de la acest nivel.
"Tratamentul non-chirurgical are însă limitele sale și, atunci când acesta nu este suficient, se poate apela la tehnici chirurgicale regenerative. Acestea au că scop reducerea adâncimii pungilor parodontale și repararea, pe cât este posibil, a distrugerilor cauzate de boala parodontală", a mai spus medicul stomatolog.
În cazul parodontopatiilor, acest tratament clasic necesită mai mult timp, energie și bani și, totodată, are un grad de disconfort mai mare.
Alternativă la tratamentul clasic este tratamentul Parodontal Laser LLL (Low Level Laser), folosind EPIC™, cea mai recentă inovație cu laser de la BIOLASE, o procedură minim-invazivă, ce reprezintă o îmbunătățire față de tratamentul obișnuit, cel chirurgical. Este alternativă blândă, fără incizii, a chirurgiei parodontale cu lambou.
"Laserul are o emisie de energie care vaporizează în mod selectiv doar bacteriile și țesuturile afectate de boală din șanțul gingival și pungile parodontale, țesuturile sănătoase rămânând neafectate", a explicat Claudiu Lupaşcu.
Cum prevenim această afecţiune
Conform acestuia, componenta genetică este importantă în cazul acestei boli, creând o predispoziție pentru acest tip de îmbolnăviri pentru persoanele expuse la factorii cauzatori.
Din acest motiv, pacienții cu predispoziție la această boală trebuie să fie conștienți de factorii ce pot contribui la îmbolnăvirile parodonțiului: o igienă deficitară, fumatul, bolile sistemice (diabetul), alimentația (bogată în săruri minerale și săracă în fructe), stresul, unele medicamente și diverși factori hormonali (că în cazul gingivitei de sarcină). "Astfel, aceia dintre noi care au părinți ce suferă de îmbolnăviri parodontale, trebuie să fie mult mai atenți la factorii de îmbolnăvire", a spus dr. Claudiu Lupaşcu.
De asemenea, cei care deja suferă de o îmbolnăvire parodontală, trebuie să știe că intervențiile din sfera parodontologiei sunt complexe, se pot întinde pe mai multe luni de zile și nu pot avea succes dacă pacienții nu susțin atât tratamentul, cât și rezultatele acestuia cu o igienă corectă.
Igiena orală trebuie să fie impecabilă
"Chiar dacă indicațiile de îngrijire ale danturii sunt personalizate și diferă de la un pacient la altul, trebuie subliniat că igiena orală trebuie să fie impecabilă pentru un pacient care urmează un tratament pentru o îmbolnăvire parodontală. Pentru obținerea unor rezultate favorabile pe termen mediu și lung este necesară instituirea unui tratament de menținere și consolidare individualizat pentru fiecare pacient, precum și monitorizarea pacientului de minim patru ori pe an. După realizarea tratamentului sunt indicate controale periodice și respectarea indicațiilor legate de igiena pentru a menține rezultatele obținute în urma tratamentului cu laser", a continuat medicul LLL Dental.
Acesta a mai explicat că avantajele folosirii laserului în tratamentul parodontozei țin de rezultate clinice superioare față de chirurgia parodontală cu lambou, de păstrarea țesutului gingival sănătos sau de eliminarea sângerării gingiilor pe loc.
Per total, acest tratament este mai puțin traumatizant, disconfortul din timpul și după tratament este mult redus în comparație cu procedura chirurgicală.