Cea mai frecventă greșeală pe care o poți face în bucătărie în ceea ce privește curțățarea tocătorului din lemn este să-l pui la mașina de spălat vase. Expunerea prelungită la apă, pe lângă căldura implicată, poate provoca deformarea și crățarea acestuia. Unele tocătoare din plastic pot fi puse la mașina de spălat vase, dar necesită, de asemenea, o curățare mai profundă astfel încât sp poți îndepărta complet petele și mirosurile.
Cum poți să cureți tocătorul din lemn
Fiecare bucătărie ar trebui să aibă cel puțin un tocător de lemn și unul din plastic. Tocătoarele din lemn sunt ideale pentru fructe, legume ierburi, pâine și produse de patiserie și carne gătită.
Tocătoarele din plastic ar trebui rezervate pentru carnea crudă și pește deoarece sunt mai ușor de dezinfectat, spun specialiștii.
Plasticul este, de asemenea, mai bun pentru fructe pigmentate deoarece este mai ușor de curățat. Specialiștii recomandă să existe un tocător dedicat cărnii și altul pentru legume și pâine pentru a evita contaminarea încrucișată.
În loc să pui tocătorul de lemn în mașina de spălat vase, specialiștii recomandă să folosești apă călduță și săpun de vase pentru a curăța manual tocătorul imediat după ce l-ai folosit. Pentru o curățare mai profundă, poți să folosești bicarbonat de sodiu combinat cu o jumătate de lămâie pentru a dezinfecta suprafața în mod natural.
Aciditatea lămâii combinată cu bicarbonatul de sodiu poate ajuta la eliminarea oricărei depuneri de grăsime. În mod similar, poți folosi bicarbonat de sodiu și oțet pentru lupta împotriva petelor dure, precum și sare și o lămâie dacă trebuie să elimini mai multă grăsime care s-a acumulat.
Uscarea tocătoarelor este, de aseemna, importantă pentru a evita apariția mucegaiului. Tocătorul trebuie uscat foarte bine pe ambele părți înainte de a fi depozitat la locul său.
De asemenea, tocătoarele din lemn ar trebui unse în mod regulat pentru a-și menține umiditatea și a preveni crăparea. Un ulei mineral alimentar sau ceară de albine va menține tocătorul hidratat. Uleiul trebuie aplicat cu generozitate și lăsat să fie absorbit timp de câteva ore sau peste noapte.
Cum poți curăța un tocător din plastic
Tocătoarele din plastic sunt în general mai ușor de curățat. Acestea pot fi expuse temperaturilor mai ridicate ale apei și substanțelor chimice mai puternice.
Dacă nu ai mașină de spălat vase, folosește apa fierbinte și detergentul preferat de vase. Spală-l bine și po clătește-l cu apă curată.
Tocătorul trebuie apoi lăsat să se usuce pe ambele părți.
Specialitșii recomandă igienizarea tocătoarelor din plastic după ce le-ai folosit pentru a tăia carne crudă pe ele. Pentru a face acest lucru, amestecă o soluție de un litru de apă cu o lingură de suc de lămâie și una de bicarbonat de sodiu.
Cum restaurezi un tocător din lemn
Deoarece tocătoarele din lemn sunt intens folosite în bucătărie, ele vor fi adesea pătate sau zgâriate. Un scrub cu sare grunjoasă și o jumătate de lîâie te va ajut să îndepărtezi mirosurile și petele încăpățânate. DE asemnea, bicarbonatul de sodiu i oțetul alb pot elimina petele.
Citește continuarea aici