Când apar simptomele, acestea pot include oboseală, invinețire cu ușurință, piele iritata sau galbenă, pierderea poftei de mâncare, Greaţă, Umflarea picioarelor, Slăbire, Confuzie, somnolență, atrofie testiculară sau Mărirea sânilor la bărbați. Oricare dintre acestea face obligatorie o vizita la medic. O gamă largă de boli și stări pot afecta ficatul si duc la ciroza.
Cele mai frecvente cauze sunt abuzul cronic de alcool, hepatita B și C, grăsimea acumulata în ficat din cauza non-alcoolica. Lista este mult mai lunga, incepand de la depasirea valorilor de fier sau cupru, hepatita autoimuna, tulburări ale metabolismului și o serie de alte afectiuni. Pot apărea complicații, precum Tensiunea arterială crescută în venele care irigă ficatul. Asta poate duce la acumularea de lichid in picioare sau abdomen, extinderea splinei, aparitia varicelor.
Se pot rupe venele din zona inferioara a esofagului sau a stomacului, iar daca ficatul nu poate face suficient de factori de coagulare, viata este pusa in pericol. Oricum am lua-o, este o afectiune foarte gravă. Pot apărea infecții greu de tratat, dar și malnutriție, acumulare de toxine în creier, boli de oase, risc crescut de cancer la ficat. De cele mai multe ori, după aparitia bolii prognosticul este rezervat, de aceea, cel mai bine este să nu ajungeti aici. Pentru prevenirea cirozei, alcoolul, medicamentele in exces, precum antibioticele si calmantele sunt factori ce pot fi eliminati. Ca, de asemenea, tutunul si cafeaua, grasimile animale, zaharurile, condimentele puternice, prăjelile și sucurile acidulate.
Consumul de varză crudă și sfeclă roșie cu lămâie, inlocuirea zaharului cu polen, propolis sau silimarina si mesele bogate in vitamina C sunt in topul prevenției naturiste. De asemenea, fitoterapeuții vă pot recomanda o schemă de tratament cu ceaiuri puternice, cu un efect miraculos, dar si tincturi. Țineți minte, ciroza este o afecțiune nu doar scumpă, dar mai ales ireversibilă.