Dacă mainele nu funcționează perfect, chiar și indeplinirea sarcinilor simple poate fi un calvar dureros. Sănătatea mâinilor poate fi afectată intr-o foarte mare varietale de forme, de la accidente mecanice, până la boli neurologice.
De exemplu, artrita, care afectează 1% dintre adulții din Romania, reprezintă de departe cea mai frecventă cauză de dureri de mâini și chiar invalididitate. În acelasi timp, există multe moduri prin care mâinile pot fi tratate: începand de la intervenții chirurgicale și tratament medicamentos, până la exercitii fizice terapeutice. Acest tip de exercitii ajută la recuperarea gamei miscarilor, dar și la întărirea mușchilor din jurul articulației. Exercițiile trebuie făcute la îndicația unui medic, încet și la limita de jos a durerii, pentru a evita eventualele prejudicii mai mari.
Mișcarile de stretching pot ajuta la prelungirea mușchilor și a tendoanelor. Unele mișcari repetitive, cum ar fi apăsarea tastelor unui computer sau apucarea uneltelor de grădinărit pot scurta muschii, ceea ce duce la limitarea amplorii mișcărilor și inevitabil la durere. Există exerciții de stretching care pot fi facute acasa de oricine. De exemplu, mișcări de simularea apucarii unui obiect timp de 15-30 de secunde, după care măna se relaxeaza. Acest gen de miscare antreneaza si muschii antebratului, și ajunge să o faci în serii scurte, de două ori pe zi.
Din aceeasi gama pot fi facute exercitii de extensi si flexie a articulatiei, sau izometrice, adica prin opunerea rezistentei impotriva muschilor.
Nu în ultimul rând, o cremă de mâini nu doar că le va face mai catifelate, dar te ajută să le menții flexibile. Mai vrei un argument să ai grijă de ele? Imaginază-ți că ai avea dificultăți să navighezi pe internet de pe telefonul mobil!