Soferii care au primit o amenda de circulatie pot ataca in instanta procesul-verbal de contraventie daca urmeaza cativa pasi prevazuti de legislatia in vigoare si daca achita o taxa judiciara de timbru, scrie AvocatNet.ro.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, orice proces-verbal de constatare a contraventiei poate fi contestat in instanta, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
Plangerea impotriva procesului-verbal se taxeaza cu 20 de lei, conform OUG nr. 80/2013, care stabileste, la art. 19, ca "in materie contraventionala, plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate se taxeaza cu20 lei".
Taxa este una fixa si nu depinde in niciun fel de tipul contraventiei impotriva careia se depune plangerea.
Aceeasi suma de 20 de lei se va achita si in cazul in care contravenientul ataca cu recurs si hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea.
Cum contesti un proces verbal de contraventie?
Procedurile de contestare a procesului verbal de contraventie au fost modificate usor incepand din 15 februarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila.
Spre exemplu, daca primiti o amenda rutiera, puteti formula plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei, pe care o veti depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. De la aceasta regula fac exceptie doar plangerile care vizeaza rovinietele, ele depunandu-se la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul contravenientul.
Plangerea trebuie insotita de copia procesului-verbal de contraventie, de taxa judiciara de timbru de 20 de lei, precum si de orice alte documente care pot fi considerate probe. In cazul in care contravenientul propune administrarea probei cu martori, in plangere vor fi mentionate numele, prenumele si domiciliul martorilor.