Zeci de copii vin în fiecare zi în ”Zona liberă de indiferență” de la Liceul Jean Monnet. Tremură de emoții, nu-și scapă din ochi profesorii, deveniți, din examinatorii exigenți, colegi sufleuri de culise, care inspiră curaj și, uneori, frânturi de fraze uitate. Străluciri în priviri după fiecare proiect reușit și zâmbete specifice notelor de zece cu felicitări. Aplauzele câtorva sute de perechi de mânuțe cu degetele răsfirate ale copiilor care fie au evoluat mai devreme, fie își așteaptă rândul să arate că și ei au realizat ceva mai frumos, le sădesc, așa, un sâmbure de mândrie într-un colț de suflet, când coboară de pe scenă.
Ore în șir de migală pentru dascăli, bucăți de suflet de copil, decupate și lipite apoi cu grijă, în costume din materiale reciclabile, în machete de case ecologice, într-un ”om de zăpadă” creat din pahare de unică folosință, momente artistice care simulează indiferența adulților față de mediu și mesaje care ar înfiora și pe cei mai insensibili dintre noi. Copiii par mai conștienți și mai determinați să protejeze mediul decât mulți dintre părinții lor.
Un melanj de inspirație și implicare, ”Zona liberă de indiferență” demonstrează cât de așteptată și cât de eficientă ar fi educația ecologistă în școli. Programul la care s-au înscris 70 de școli bucureștene, peste 1.000 de elevi care prezintă proiecte coordonate de peste 200 de profesori, se desfășoară până vineri, în București, fiind organizat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, sub coordonarea realizatoarei Realitatea TV Lavinia Șandru, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Cei mai buni 30 de mini-ecologiști vor face parte din Juriul Copiilor de la Festivalul Internațional de Film Ecologist, ce va avea loc în perioada 6 – 9 octombrie, la București, acești urmând a fi anunțați vineri, în cadrul festivității de premiere, care începe la ora 14.00, la Liceul Jean Monnet.