Spovedania și împărtășania reprezintă două dintre Tainele bisericești. La finalul perioadei de post, credincioșii se pot spovedi și pot primi Sfânta Împărtășanie, dacă au respectat anumite reguli. Una dintre întrebările pe care și le pun mulți credincioși este: ai voie să mănânci înainte de spovedanie? Reprezentanții Bisericii au lămurit misterul în acest sens.
Cum ne pregătim de spovedanie
Spovedania reprezintă modalitatea prin care credincioșii mărturisesc păcatele, pentru a fi mântuiți. Oamenii se pot spovedi de câte ori simt nevoia, fără să existe o limită în acest sens. De obicei, preoții recomandă patru spovedanii pe an, care coincid cu perioadele marilor posturi. Astfel, la finalul Postului Paștelui, Postului Crăciunului, Postului Adormirii Maicii Domnului și al Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, oamenii merg la biserică pentru a-și mărturisi păcatele.
Astfel, spovedania trebuie să fie făcută din suflet și cu sinceritate. Credincioșii trebuie să meargă din proprie inițiativă la spovedit, nu împinși de la spate de cineva. De asemenea, trebuie să îi mărturisească duhovnicului, care este mesagerul dintre credincioși și Dumnezeu, toate păcatele și să nu ascundă nimic.
Este ideal să ne spovedim după ce am ținut post, pentru că astfel ne pregătim mai bine pentru acest moment. În perioada postului, oamenii ar trebui să se abțină nu doar de la alimentele de origine animală, ci și de la păcate și gânduri rele.
Ai voie să mănânci înainte de spovedanie?
În ceea ce privește momentul zilei în care mergem la spovedanie, acesta nu are importanță. Spre deosebire de împărtășanie, spovedania nu este condiționată de factori precum postul sau nemâncatul. Atunci când ne spovedim, nu trebuie neapărat să fie pe stomacul gol, spun preoții. Când primim Sfânta Împărtășanie însă, nu trebuie să fi mâncat nimic înainte.
De asemenea, nu este obligatoriu să ne spovedim doar în perioadele de post. O putem face oricând simțim nevoia, fără să fi ținut post în prealabil. Dacă vrem ca spovedania să fie însoțită de împărtășanie, este necesar să ținem cel puțin trei zile de post, spun preoții. Credincioșii se pot spovedi fără să se împărtășească ulterior, însă invers nu se poate. Spovedania este o condiție obligatorie pentru a primi împărtășania.
Credincioșii care s-au spovedit, dar nu au ținut deloc post nu se pot împărtăși. Aceștia pot primi însă anafură și agheasmă, în loc de anafură cu vin, care reprezintă trupul și sângele Domnului.