Firma respectivă se ocupa cu administrarea generatoarelor din cadrul bazei militare, una dintre cele mai securizate din România şi din Europa de Est, potrivit unor surse judiciare citate de adevarul.ro.
Când veneau să alimenteze generatoarele, la intrarea în bază, suspecții prezentau documentele justificative, după care îşi continuau drumul cu cisternele până la fiecare generator.
Muncitorii nu le alimentau însă cu cantitatea de combustibil conform contractului şi documentelor, ci îşi păstrau o cantitate însemnată. La ieşirea din baza militară, nimeni nu avea cum să verifice dacă în cisternă mai este sau nu combustibil.
La un moment dat, a fost observată alimentarea redusă cu carburant a generatoarelor, iar în aprilie autorităţile americane au sesizat DIICOT.
Ancheta a durat mai multe luni, timp în care au fost adunate documente și s-au făcut monitorizări și interceptări.
"Departamentul Apărării nu are de făcut vreun comentariu privind investigaţia din România la care faceţi referire. Autorităţile locale din România sunt cele care au competenţă legat de acest caz", au declarat reprezentanţi ai Biroului de Presă al Pentagonului de la Washington D.C.
Forţele americane utilizează baza de la Mihail Kogălniceanu începând din anul 1999. În primăvară, MApN a lansat o licitaţie de 2,15 miliarde lei (peste 400 milioane euro) pentru modernizarea Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu. Printre altele, contractul prevede realizarea unei piste de decolare-aterizare şi de căi de rulare, sistem de balizaj şi radionavigaţie, precum şi a unei clădiri pentru simulator de zbor. Modernizarea va fi finanţată din fonduri de la bugetul de stat.
După terminarea lucrărilor de modernizare, baza aeriană de la Mihail Kogălniceau ar ajunge una dintre cele mai mari baze NATO din estul Europei, putând găzdui până la 10.000 de militari.