Cel mai frecvent, durerile de spate apar în regiunea cervicală a coloanei sau la nivel lombar, în partea de jos a spatelui, deoarece în aceste zone denotă o mai mare mobilitate a coloanei.
Durerile de spate pot apărea oricând pe parcursul vieții și nu exclud afecțiunile medicale ale unui organ intern ce nu funcționează corespunzător. Spre exemplu, durerile resimțite în zona lombară pot trăda probleme la nivelul rinichilor.
Cum se manifestă durerea de coloană
Dacă resimți o durere profundă la nivelul spatelui imediat după o mișcare bruscă sau după ce ai ridicat o greutate fără a ține cont că trebuie să flectezi genunchii astfel încât trunchiul să fie cel ce susține greutatea și nu coloana, sau dacă ai stat mult timp în frig atunci, cel mai probabil, durerea este provocată de coloană. Așadar, durerea de coloană:
-este pozițională, adică se schimbă în intensitate odată cu modificarea poziției corpului sau a picioarelor
-poate avea caracter intermitent (dispare, apoi reapare)
-poate fi resimțită mai intens în poziție ortostatică sau culcată
-cedează ușor sub acțiunea remediilor analgezice
-durerea de coloană este adesea localizată în regiunea lombosacrală și poate iradia în partea posterioară a coapsei și laterală a gambei (afectarea nervului sciatic) sau în genunchi.
Durerile la nivelul coloanei cedează adesea dacă stai mai ales în poziție orizontală.
Cum se manifestă durerile de rinichi
Frigul este un pericol pentru sănătate, dacă ai stat cu picioarele pe ceva rece sau ai stat ud la picioare, te poți confrunta atât cu dureri de spate, cât și cu dureri de rinichi. Durerea de rinichi:
-are caracter constant, nu se schimbă în funcție de modificarea poziției corpului, adesea cu greu poți găsi o poziție în care să nu resimți durerea
-are caracter persistent și surd, fiind localizată mai sus, mono- sau bilateral, la nivelul regiunii toracale inferioare sau lombare superioare, coincide cu poziția anatomică a rinichilor
-durerea de rinichi poate iradia în organele genitale sau vezica urinară
-aceasta poate fi însoțită de urinări frecvente, dureri în timpul micțiunilor, usturime după urinare, schimbarea culorii urinei, febră.
Dacă te confrunți cu prezența durerilor în spate, este necesar să consulți medicul pentru a stabili cauzele exacte ale durerii și a aplica un tratament adecvat.