Banca Națională nu este fruntașă doar la salarii, ci și la achiziții publice. Potrivit unei anchete publicate de strictsecret.ro, anul acesta, în plină pandemie, BNR a făcut cumpărături de sute de mii de euro.
Se pare că la BNR nu se resimte nici scumpirea alimentelor pentru că, în timp ce mulți români nu-și permit să umple un coș de cumpărături, oficialii Băncii Naționale au cheltuit peste 1.260.000 de lei pe legume pentru cantina-restaurant a instituției. Nu s-au zgârcit nici la alte produse alimentare. Potrivit strictsecret.ro, angajații BNR au mâncat anul acesta carne de peste un milion de dolari și produse lactate de un sfert de milion de euro.
Strictsecret.ro mai relatează că BNR a cumpărat materiale și produse igienico-sanitare pentru prevenția COVID-19 de peste 310 mii de lei. Se pare însă că acestea nu au fost suficiente, așa că au investit masiv în ... șervețele umede. Același site relatează că Banca Națională a României a cheltuit mai bine de 155 de mii de lei pe aceste produse de igienă.
Cei de la strictsecret.ro relatează că, în topul cheltuielilor exorbitante din bani publici, se află și cei 7.500.000 de lei pe care BNR i-a dat pentru servicii hoteliere și de transport. Cei de la Banca Națională nu s-au dat înapoi nici de la renovări și amenajări.
Pentru renovarea și amenajarea a trei imobile deținute de instituție, au fost cheltuiți peste 40.000.000 de lei. Și, pentru ca tabloul banilor duși pe apa sâmbetei să fie complet, BNR a cheltuit 7.380.000 de lei pe modernizarea grupurilor sanitare dintr-un sediu al instituției. În acest timp, pentru mulți români apa caldă este doar un vis.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că reparațiile costă pentru că instituția își desfășoară activitatea într-o clădire de patrimoniu, motiv pentru care restaurările trebuie făcute după schițele originale și cu materiale originale. Totodată, Dan Suciu susține că achizițiile de mâncare se fac o singură dată, dar pentru o perioadă mai lungă, de 2-3 ani.
„Se fac achiziții, se găsesc și la cheltuieli, dar și la venturi. Aceste contracte sunt pe 2-3 ani, iar în funcție de cât se consumă se plătește. Legat de cheltuielile de reparații, BNR este într-o clădire patrimoniu istoric, iar atunci lucrările de reabilitare sunt mai complicate, de aceea costă mai mult. Trebuie să dăm jos un perete cu marmura, e o lucrare de patromoniu, costă. Așa e legea, ne apre rău. Facem o coloană întreagă din structura de rezistență. Toate acestea sunt contracte publice.
Aceste contracte nu sunt anuale, nu am cumpărat mâncare de sumele și cantitățile acelea doar în augsut, ci este cumpărat în august pentru următorii doi ani. Din afară, pare că noi cumpărăm aceste cantități în fiecare lună. Nu este adevărat. Noi suntem cu Curtea de Conturi în fiecare an, mereu ne controlează. Dreptul dvs. ca jurnaliști este să informați corect.
Cantina BNR nu face profit. Nu avem adaos comercial pentru angajați. Instituția recuperează toți acei bani pe care îi dă pe achiziții. Sunt contracte cadru pe o perioadă de 2 -3 ani. Banii de consumabile nu depășesc sumele celorlalte instituții. Noi ne facem treaba în mod legal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale în emisiunea CULISELE STATULUI PARALEL.