Sunt chestiuni pe care jurnalistul Joel Snape încearcă să le clarifice prin intermediul interviurilor cu diferiți experți.
Mâncarea funcționează ca un absorbant și poate reduce absorbția alcoolului. Așadar, dacă bei cu stomacul gol, alcoolul își produce efectul mult mai rapid.
„Vasele de sânge se dilată, îți înroșești fața, simți o relaxare în jurul maxilarului și devii mai sociabil. Toate acestea sunt cauzate de Gaba, principalul neurotransmițător inhibitor, care în majoritatea cazurilor este redus în situații sociale, creând stări de anxietate și tensiune”, adaugă profesorul David Nutt. Prin urmare, așa cum au constatat toți cei care au consumat alcool în diferite situații, acesta te ajută să te relaxezi.
Când ficatul e copleșit
Dar odată cu dispariția efectului, vrei să bei din nou pentru a-ți reînnoi energia, afirmă Nutt. Alcoolul stimulează eliberarea endorfinelor, substanțe secretate de neuroni și de glanda pituitară, de aceea te simți bine după fiecare pahar.
Dacă însă consumi prea mult, ficatul este afectat. „În mod normal, ficatul poate metaboliza sau descompune un pahar mic de vin sau o jumătate de litru de bere pe oră”, explică nutriționistul Hannah Macey. „Dacă se consumă mai mult, ficatul nu mai poate face față volumului de muncă, așa că începe să redirecționeze alcoolul către inimă. Acest lucru provoacă scăderea tensiunii arteriale, în timp ce sângele cu alcool este acum trimis spre plămâni”. În consecință, practic, elimini o parte din băutură.
Mahmureala
Deshidratare, greață, deficit de potasiu și magneziu. Acesta este rezultatul consumului excesiv de alcool. În plus, nutriționistul adaugă faptul că vasele de sânge din creier se dilată, provocând dureri intense de cap.
Ficatul nu funcționează prea bine nici a doua zi după consumul de alcool – are dificultăți în eliberarea glucozei, în sânge există un nivel scăzut de zahăr și, în consecință, lipsește energia.
Chiar și o singură băutură poate perturba somnul, iar dacă ai consumat mai multe, este puțin probabil să te odihnești bine. De aceea, este recomandat să mănânci și să te hidratezi cu apă înainte de primul pahar, reamintește autorul articolului.
„Provoacă haos în rândul hormonilor”
„Consumul constant poate duce la dilatarea permanentă a vaselor de sânge și la creșterea în greutate”, adaugă autorul. Pe lângă caloriile ascunse în băuturile alcoolice, unele studii asociază consumul moderat cu acumularea de grăsime în jurul taliei, asociată cu o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
Chiar și pe termen mediu, alcoolul poate afecta negativ sistemul imunitar, deoarece perturbă eliminarea bacteriilor benefice din intestin. „Acest lucru poate provoca simptome intestinale negative și nivele mai ridicate de stres, anxietate și depresie”, explică nutriționistul Macey. „De asemenea, provoacă haos în rândul hormonilor, stimulează apetitul și diminuează libidoul”.
În ceea ce privește problemele de sănătate pe termen lung, ficatul este din nou afectat. De-a lungul anilor, dacă nu ne stabilim limite, poate apărea ciroza.
„Oamenii nu ar trebui să consume alcool pentru a-și îmbunătăți sănătatea”
Beneficiile pentru sănătate ale unui pahar de vin sunt un mit, susține articolul din The Guardian.
„Pentru mult timp, ne-am autoconvins că alcoolul este benefic pentru noi, în mare parte pentru că ne place să-l bem”, afirmă Sadie Boniface, coordonatoarea Institutului de Studii ale Alcoolului din Westminster, Anglia. „Un lucru pe care cred că majoritatea oamenilor nu-l înțeleg este faptul că recomandările oficiale pentru consumul de alcool se referă la un consum ‘cu risc redus’, nu la un consum ‘sigur'”. Risc redus, explică ea, înseamnă un risc de deces cauzat de alcool puțin sub 1%.
Inge Kersbergen, profesor de sănătate publică la Universitatea din Sheffield, exprimă o opinie similară. „Chiar și cantități mici de alcool cresc riscul de a suferi de șapte tipuri diferite de cancer. Deși riscurile după consumul redus de alcool sunt mici, oamenii nu ar trebui să-l consume în scopul de a-și îmbunătăți sănătatea”.
Cu toate acestea, o analiză bazată pe rezultatele a 107 studii indică faptul că una sau două băuturi alcoolice pe săptămână nu are un impact negativ asupra sănătății.
Un test de screening cu zece întrebări
„Nu există un prag unic de consum care să determine dacă cineva poate avea probleme cauzate de alcool”, precizează Inge Kersbergen. „Diferențele artificiale între ‘băutorii obișnuiți’ și ‘băutorii cu probleme’ pot împiedica oamenii să-și dea seama dacă se confruntă cu astfel de probleme”.
Pentru cei care doresc să afle în ce categorie se încadrează, Kersbergen propune un test de identificare a tulburărilor legate de consumul de alcool. Acesta este un instrument de screening cu zece întrebări în limba engleză.
Iată două dintre ele: „Cât de des în ultimul an nu te-ai putut opri din a bea odată ce ai început?” și „Cât de des în ultimul an ai uitat ce s-a întâmplat în noaptea anterioară din cauza consumului de alcool?”.
Cercetătoarea explică de ce uneori este dificil să te oprești după câteva înghițituri de alcool.
„Consumul unei cantități mici poate determina oamenii să bea mai mult, chiar dacă nu intenționau acest lucru, datorită creșterii poftelor și a inhibițiilor reduse. Pentru cineva care dorește să-și reducă alcoolul, este mai ușor să nu bea deloc într-o zi decât să consume doar un singur pahar”.