"Cum e posibil ca un copil de 8 ani, în clasa a 2-a să aibă atâtea teme de pe o zi pe alta? La matematică de învățat un text, de memorat înmulțirea cu 2 și de scris 4 exerciții, iar la română de memorat o poezie, de citit o pagină întreagă și să scrie și 2 exerciții? Ăștia sunt tâmpiți? De-aia în clasele 5-8 se ajunge la sinucideri și sunt terminați psihic copiii. E normal așa?", a scris pe adresa redacției Realitatea.net Alina A.P., mama unui copil.
Ministerul Educaţiei a realizat tocmai în această perioadă un sondaj printre profesori, părinţi şi elevi, pentru a lua o decizie în privința temelor pentru acasă, blamate de unii, suținute de alții.
Datele ce urmează a fi colectate vor permite identificarea stării de fapt în privinţa temelor pentru acasă şi vor contura „variante de ameliorare a eventualelor derapaje" prin adoptarea unor instrumente de reglementare. „Nu se solicită date personale, iar răspunsurile centralizate sunt confidenţiale şi vor fi utilizate exclusiv în scopul consultării", menţionează Ministerul Educaţiei.
„Demersul se adresează actorilor educaţionali din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi presupune completarea unor chestionare on-line, elaborate în funcţie de specificul a trei categorii de public: cadre didactice, elevi şi părinţi. Cercetarea are ca obiective indentificarea unei noi abordări în ceea ce priveşte rolul acestor activităţi de învăţare, respectiv corectarea unor disfuncţionalităţi semnalate", potrivit unui comunicat de presă al MEN.
Consultarea națională s-a desfășurat în perioada 7 - 20 noiembrie. Ce părere aveți despre nivelul de încărcare al elevilor în privința temelor de acasă? Vă rugăm să ne trimiteți mesajele voastre pe adresa de e-mail MartorOcular@realitatea.net.
În decembrie 2016, Ministerul Educaţiei a emis un ordin care prevede că temele pentru acasă sînt pentru cel mult două ore la toate disciplinele, în aşa fel încît timpul alocat activităţilor şcolare să fie de cinci-opt ore, iar în vacanţa elevilor din învăţămîntul primar şi gimnazial, nu se vor da teme pentru acasă.
"Timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult două ore însumînd toate disciplinele, în aşa fel încît media zilnică a pregătirii elevului, în clasă şi în afara ei, să se încadreze în 5-8 ore zilnic. La clasa pregătitoare nu se vor da teme pentru acasă. (...) În perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţămîntul primar şi gimnazial", se arăta în documentul semnat de ministrul Educaţiei Naţionale de la acea vreme, Mircea Dumitru.