Profesorul Răzvan Cherecheș publică un scurt videoclip în care un medic și expert american relatează despre etapele obținerii vaccinului prin tehnologie ARN mesager, care au durat 15-20 de ani, și nu „atât de repede” precum spun scepticii.
Explicațiile sunt date de un medic și cercetător american, Catherine O`Neal, expert în boli infecțioase, profesor asociat de medicină clinică, și vin după ce în ultimii 20 de ani, alte două epidemii provocate de coronavirusuri apărute la om au inclus Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), descoperite în 2002-2003 și 2012. SARS-CoV s-a răspândit din China în 29 de țări, China și Hong Kong fiind cele mai afectate, în timp ce MERS-CoV în 27 de țări, fiind descoperită pentru prima dată în Arabia Saudită. Până la pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 nu erau disponibile tratamente eficiente, vaccinuri. Niciun caz cunoscut de SARS-CoV la om nu a mai fost raportat din 2005, în schimb cazuri de MERS-CoV, mai virulentă, au mai fost raportate până în prezent din septembrie 2012. Epidemia ce a izbucnit în decembrie 2019 în provincia Wuhan din China a fost declarată urgență de sănătate publică internațională în 30 ianuarie 2020, apoi declarată pandemie COVID-19 la 11 martie 2020, pentru ca în vara anului 2020 să fie deja anunțate primele rezultate excepționale despre un prim vaccin împotriva bolii date de coronavirusul din Wuhan. Tehnologia revoluționară, realizată prin inginerie genetică, studiată de peste 15 ani, va da și un prim vaccin împotriva cancerului în curând.
Studiul unor vaccinuri împotriva coronavirusurilor a început încă din 2002 prin folosirea ingineriei genetice, adică prin tehnologia ARN mesager, așa cum o știm astăzi, odată cu pandemia de coronavirus.
„Un clip de la Louisiana State University din SUA, care încearcă să răspundă la întrebarea - cum de a fost vaccinul gata așa repede?(...)
Cum de a fost vaccinul gata așa repede? Există echipe de cercetători care au anticipat că vom avea o epidemie și care lucrează la vaccinuri de mult timp - pentru că asta este meseria lor!
Este cineva din jur suspicios că îți faci treaba "prea bine"?
Care este meseria ta?
Haideți să ne facem cu toții meseria noastră și să avem încredere în ceilalți profesioniști!”, a scris expertul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș.
Toată povestea vaccinului anti-COVID-19, relatată de medicul american și expertul în în boli infecțioase Catherine O`Neal, în clipul postat pe pagina sa de Facebook de Răzvan Cherecheș: