Nivelul de trai din regiunea București-Ilfov a urcat la 131% din media UE, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Eurostat referitoare la PIB-ul regional.
Astfel, zona capitalei României a devansat în termeni comparabili orașe precum Madrid (128%), Roma (118%), Berlin (113%), Lisabona (108%) și Budapesta (108%).
Indicatorul utilizat a fost PIB-ul pe locuitor calculat la paritatea puterilor de cumpărare standard, ajustat cu nivelul prețurilor din fiecare țară, explică CursdeGuvernare.ro. Astfel, cele 17.400 euro pe locuitor ale Bucureștiului și împrejurimilor au fost echivalate cu 34.900 euro pe locuitor în condițiile prețurilor medii la nivel european.
Datele sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât salariul mediu net din București este de doar 2.420 lei (540 euro), potrivit datelor INS din ianuarie, în timp ce salariul mediu în zona Madrid se apropie de 1.800 euro, iar la Roma depășește 2.100 euro.
Potrivit raportului, România are diferențe interne de nivel de trai la nivel regional mult mai mari decât cele din Polonia, Ungaria sau Bulgaria, fiind depășită la acest aspect doar de Slovacia și Cehia. Acestea au capitalele poziționate pe locurile 6 și 9, în topul celor mai bogate regiuni ale UE, fiind chiar și înaintea Vienei (care apare de-abia pe locul 12).
După cum se prezintă datele oficiale funizate de Eurostat, se poate spune că în Moldova se trăiește ca în Bulgaria, în Muntenia și Oltenia ca în Ungaria iar în Ardeal și Banat precum în Polonia.
Din păcate, cinci din cele opt regiuni de dezvoltare ale României au continuat să figureze în top 20 al celor mai sărace regiuni ale Uniunii - Regiunea Nord-Est se află la 34% din media UE.