Ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Mehedinți au făcut zece percheziții domiciliare pe raza județelor Mehedinți, Gorj și Olt în dosarul care îl vizează pe polițistul care lucrează în Baia de Aramă.
Acuzațiile aduse de DGA:
– participație improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național;
– instigare la folosirea dispozitivelor speciale de marcat, fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice in vigoare;
– fals informatic în formă continuată (6 acte materiale);
– două infracțiuni de instigare la fals informatic.
Anchetatorii spun că „în cursul anului 2023, prin intermediul unor persoane a tăiat, fără drept, arbori din fondul forestier național pe raza comunei Balta, județul Mehedinți și l-a determinat pe un brigadier din cadrul Ocolului Silvic Tarnița să folosească fără drept dispozitivul de marcat arbori și, totodată, să introducă, în aplicația SUMAL 2.0, tot fără drept, date eronate, respectiv înălțimi si diametre subevaluate ale arborilor tăiați”.
Pentru a ascunde furtul lemnelor, ofițerul de poliție judiciară a accesat ilegal SUMAL 2.0, sistem informațional de urmărire a materialului lemnos, folosind fără drept datele de conectare ale unui pădurar din cadrul Ocolului Silvic Tarnița.
„În activitatea sa, ofițerul de poliție a beneficiat și de ajutorul unui conducător auto, suspect în cauză, acesta din urmă completând în aceeași aplicație faptul că a transportat materialul lemnos pe raza comunei Bala, în realitate lemnul fiind comercializat unor terțe persoane, iar sumele de bani rezultate au fost însușite de ofițerul de politie”, mai arată DGA.
Ulterior, în vederea împiedicării aflării adevărului, ofițerul de politie a făcut demersuri pe lângă angajați din cadrul Ocolului Silvic să declare că datele existente în avizele implementate în aplicația SUMAL 2.0 corespund realității.
În cursul cercetărilor, ofițerul de poliție a depus și o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă în care a solicitat identificarea și tragerea la răspundere penală a unor persoane necunoscute pentru comiterea infracțiunii la regimul silvic, infracțiune pentru care ofițerul de poliție este cercetat în prezenta cauză.
După plângerea penală, pentru a distruge dovezile ce ar putea să-l încrimineze, suspectul l-a urmărit pe un alt ofițer de poliție din cadrul IPJ Mehedinți, care fusese delegat de către procuror să efectueze cercetarea la fața locului și i-a cerut și unei colege, polițistă în cadrul Poliției orașului Baia de Aramă, să îl anunțe cu privire la traseul urmat de coleg. Inculpatul și o altă persoană au primit această informație, mai spun anchetatorii.
De asemenea, bărbatul vizat de dosar a încercat să facă un martor să nu declare adevărul, l-a imobilizat și l-a verificat dacă poartă microfon.
Vineri, persoana cercetată va fi prezentată judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă.