Întreaga vara, relaxarea autorităților române a fost totală. S-a declarat sfârșitul pandemiei, în timp ce autoritățile altor state, mult mai gospodare și-au făcut stocuri de medicamente și s-au pregătit minuțios pentru valul patru. În România, vara a trecut fără o minimă achiziție de medicamente absolut necesare în pandemie și a fost total ignorată dotarea spitalelor cu paturi și a secțiilor ATI cu acele concentratoare de oxigen care asigură supraviețuirea pacienților infectați cu SARS-COV2.
Așa a ajuns România, în această toamnă la mila altor state părând o țară săracă și complet necoordonată. De la medicamente, paturi, concentratoare de oxigen, chiar și medici au sosit în România pentru a-i ajuta pe români să depășească criză sanitară fără precedent.
În acest timp, o țară întreagă privește cu deznădejde la cearta nesfîrșită dintre politicieni, la încercările eșuate de a da țării un Guvern și la un președinte care se relaxează în plimbări la Piramide, în timpul unei vizite de stat în Egipt.
Și totuși, în timp ce România stă cu mâna întinsă în fața țărilor membre UE pentru ajutor în valul 4, într-o discrepanță totală cu criza sanitară și cea economică pe care le trăim, statul român dă 15 milioane de euro ca să-i facă sediu nou structurii de informații a Poliției Române, DGPI.
Compania Națională de Investiții, controlată de statul român, prin Ministerul Dezvoltării, a scos la licitație un contract de 73 de milioane lei pentru construcția acestui sediu.
Noua clădire va avea o suprafață de 15.600 mp, de patru ori mai mare decât a actualului sediu, cu demisol, parter, mezanin și 5 etaje.
Construcția noului sediu DGPI a fost consfințită printr-o Ordonanță de urgență adoptată în luna iunie.
Tot în această perioadă, Poliția Română se pregătește intens să își înnoiască parcul auto cu 300 de mașini. Și nu orice fel de mașini.
Poliția are cerințe speciale care elimină din start posibilitatea ca producătorul autohton, Dacia, să participe la licitaţie. Potrivit caietului de sarcini al IGPR autoturismele trebuie să aibă minimum 8 trepte de viteză și o putere de cel puțin 174 de cai putere, iar la aceste condiții nu s-ar putea califica, spun specialiștii, decât mărcile BMW și Mercedes.
O singură mașina ar costa circa 25 de mii de euro, iar investiția totală e de peste 7.7 milioane de euro.
Și Direcția Națională Anticorupție s-a gândit că ar fi momentul prielnic pentru dotări și a cumpărat o dronă de 55.000 de euro ca să lupte din aer împotriva corupției de la sol.
Proiectul este finanțat din fonduri europene de la OLAF, organismul anticorupție al Uniunii Europene.
Între timp, la DNA, 95 de dosare ce au legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie așteaptă să fie soluționate. Vorbim de achiziţii neconforme de aparaturi medicale, măşti şi izolete făcute pe sume exorbitante, așa cum a afirmat chiar procurorul șef al instituției, Crin Bologa.
Nu putem să nu amintim și de investiția realizată de două instituții aflate în subordinea primarului din Voluntari, Florentin Pandele: 30 de mii de EURO pe medalioane care ar proteja oamenii de Covid-19. Sub forma unui ecuson ușor de purtat la gât, acesta a fost prezentat ca avînd o putere de protecție împotriva Covid-19 de 1.3 metri în jurul purtătorului.
Societățile din Voluntari au plătit pentru un astfel de ecuson aproximativ 145 de lei, fără TVA. Site-uri care comercializează acest produs în alte țări îl vând mult mai ieftin, chiar și cu 35 de lei, așa cum e în Filipine. În Peru costă 85 de lei, iar în Germania - echivalentul a 75 de lei. În ciuda achiziționării medalioanelor minune, primarul Florentin Pandele și soția lui Gabriela Firea s-au infectat cu SARS COV 2.