Totul în condițiile în care a intervenit și scumpirea carburantului iar, astfel, oamenii sunt afectați și mai mult. Autoritățile nemțene, însă, nu se grăbesc să rezolve problema. De altfel, situația de la Luțca a devenit un instrument politic la nivel local. Consilierii PNL și cei de la PSD nu reușesc să ajungă la un numitor comun.
La doar o zi după prăbușirea podului de la Luțca, premierul Nicolae Ciucă a trimis armata la fața locului. Scopul era montarea unui pod de campanie, pe care să poată trece, temporar, șoferii din cele 5 comune aflate pe malul Siretului. Proiectul a picat însă, pentru că autoritățile locale nu au vrut să plătească cheltuielile de montaj și chirie, cum prevede un protocol MApN. Podul metalic ar fi trebuit ridicat la 5 kilometri în aval de cel prăbușit, iar valoarea investiției, adică montarea, demontarea și întreținerea de către MApN, ar fi fost de aproape 900 de mii de lei. Șeful PNL Neamț dă vina pe președintele Consiliului Județean pentru blocarea proiectului.
”Motivul pentru care Consiliul Județean a refuzat oferta a fost că nu sunt suficienți bani. În schimb, CJ alocă bani pentru alte obiective, cum ar fi biroul domnului Arsene, care costă 2,5 milioane de euro. E o sumă votată încă din luna iulie, pentru lucrări de supraînălțare a clădirii CJ Neamț care includ biroul șefului instituției. Alte zeci și chiar sute de mii de euro au fost alocați pentru amplasarea unor porți de intrare în județ sau diverse petreceri populare”, a declarat George Lazăr, președinte PNL Neamț.
În Consiliul Județean Neamț, condus de Ionel Arsene, PNL este minoritar, iar majoritatea este deținută de o alianță formată din consilieri PSD, PMP, ProRomânia și PUSL. Aceștia, susține Lazăr, ar sabota intenționat orice inițiativă a PNL.
”Am discutat cu parlamentarii PNL din Neamț, care vor susține amendamente la legea bugetului de stat, care să ne permită să accesăm sumele necesare pentru realizarea unui pod nou. După calculele noastre, am avea nevoie de aproximativ 7 milioane de euro. Pentru a putea solicita acești bani, avem nevoie de un studiu de fezabilitate, însă CJ refuză să aloce fonduri pentru realizarea documentației. Și asta doar pentru că este un proiect al PNL”, a mai declarat Lazăr.
Colosul de zeci de tone prăbușit în Siret zace încă nemișcat de patru luni. Iar asta ar putea duce la o altă problemă - inundațiile. În cazul unor ploi abundente, în zonă s-ar putea produce viituri severe, din cauza blocării albiei. DNA Bacău a deschis un dosar penal ”in rem”, în urma căruia ar trebui să fie stabilit cine este vinovat pentru prăbușirea podului de la Luțca, la doar câteva luni după ce fusese modernizat.
Jurnaliștii Realitatea Plus au solicitat un punct de vedere din partea CJ Neamț în legătură cu măsurile luate în cazul podului de la Luțca. Până la momentul difuzării acestui material, nu a fost primit niciun răspuns.