În primii ani, tânăra mămică s-a îngrijit singură de copii. Dar pe măsură ce bărbatul ei creștea în stat, Lenuța avea tot mai multe pretenții. Auzise că aristocrații ruși aveau slujitori pentru toate treburile casei. Iar copiii le erau educați de doici. Stilul de viață i s-a potrivit mănușă Elenei Ceaușescu. Dar chiar dacă avea doică pentru odrasle, controlul nu l-a slăbit.
Savantă de renume mondial, întâia comunistă a țării avea și imaginea de mamă exemplară. Valentin și Zoia au fost elevi foarte buni. Nicu nu a avut însă același apetit pentru carte. Disperată, Lenuța i-a adus mezinului profesori acasă, care i-au deschis pofta de cunoaștere. Toți copiii ei ar fi trebuit să fie modele pentru o țară întreagă. Și ca să-i știe curați ca lacrima, urmașii Ceaușeștilor erau atent și permanent supravegheați de securitate, la ordinul mamei.
Valentin, Zoia și Nicu nu făceau un pas fără aprobarea mamei. Valentin s-a căsătorit repede cu iubita din liceu, după terminarea studiilor la Londra. Și astfel a scăpat rapid de securiștii care îl supravegheau. Studentă la facultatea de matematică, Zoia își petrecea timpul liber în cercuri de tineri intelectuali, dar a avut și relații cu care familia nu era de acord. Și mezinul familiei era rebel. După ce a terminat facultatea de fizică, Nicu a continuat să petreacă până pe la 30 de ani. Cei doi copii au avut până în \"89 un indicativ dat de securitate. Zoia era 201, iar Nicu 202.
Ca să-și potolească fiul risipitor, întâia savantă a țării l-a propulsat în fruntea organizației comuniste de tineret, l-a însurat cu Poliana, o tânără pe gustul ei, apoi l-a trimis la Sibiu, ca prim secretar. S-a constatat, din informările personalului, că tinerii însurăței au trăit de fapt separați. S-a spus că Nicu ar fi amenințat cu greva foamei dacă nu este lăsat să divorțeze.
Din cauza Elenei, Zoia a fugit de acasă de mai multe ori. De fiecare dată, viclenia tovarășei o aducea înapoi, sub lupa ei. După un lung șir de suferințe în dragoste, Zoia Ceaușescu s-a măritat cu bărbatul acceptat și de mamă.