„Firmele romînești de construcții au fost decimate, a mai rămas doar cea a lui Umbrărescu. Sunt unii care, atunci când ajung sus, în sferele înalte, încep să respire un alt aer decât noi. Au luat multe lucrări și își impun oameni la CNAIR, o instituție care nu-și face treaba, așa se face că ei cred că pot face orice. Nu m-a pus nimeni să-l atac pe Umbrărescu, dar faptul că s-a expus politic, cred că i s-a urcat la cap. Regret ce s-a întâmplat la Călimănești.
„Umbrărescu nu mai stă de vorbă cu cei mici, se duce direct la Ciolacu!”
Din păcate, victimele acelea sunt victimele îcrengăturii dinre afaceri și politică. Umbrărescu a zis la un moment dat că nu mai stă de vorbă cu cei de la CNAIR și că vrea să stea de vorbă doar cu Ciolacu. Iar Marcel s-a dus la Transporturi și s-au întâlnit de față cu toată presa. Iar Grindeanu l-a dus pe Marcel fix acolo unde s-a întâmplat tragedia. S-au grăbit să facă ancheta și să spună că e eroare umană. De la prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, până la Grindeanu. El a dat repede verdictul – eroare umană. Trebuie să vedem ce spune și Transgaz. O fi fost și eroare umană, dar lucrezi în trei schimburi noaptea. Pe ăia de la Crevedia ne-am urcat toți cu picioarele, iar pe Umbrărescu nu? Regulile și avizele trebuie respectate. Atunci când intri pe terenuri fără avize, eu nu pot respecta astfel de oameni. Au sărit instituții de stat ca să apere un privat. Stați un pic, să analizam dosarul. De unde atâta entuziasm? De ce s-a dus Ciolacu în 13 septembrie alături de Grindeanu fix la Călimănești. Transgaz spune că au avut avize, deși pentru relocarea conductei nu aveau. Practic, Transgaz le-a spus că există o conductă acolo și că nu se poate muta. Deci, exista un aviz, dar nu era aprobat acest proiect și nu aveau voie să lucreze acolo. De ce sare CNAIR să-i apere, de ce Nicușor Halici spune că e eroare umană. Ei vor să acrediteze ideea unei greșeli în afară de cea a constructorului. A sărit și domnul Pistol de la CNAIR să spună că munca de constructor e grea. Nu trebuie să fim mai drăguți cu Umbrărescu pentru că este român. Legea e lege pentru toți, indiferent că sunt români sau austrieci”, a declarat Anca Alexandrescu.
Nu s-au respectat cei 20 de metri distanță
Jurnalistul Cătălin Antohe, de la cetateanul.net, consideră că nu s-a respectat nicio regulă de siguranță în muncă și avansează ipoteza conform căreia constructorul nu avea voie să excaveze în zona conductei de gaze naturale și nu a respectat deloc distanța de 20 de metri, cerută de Transgaz.
„Dacă respectau distanța de 20 de metri, nu se întâmpla, iar muncitorul care a murit acolo, a primit un front de lucru de la dirigintele de șantier. Conform avizului, nu aveai voie să faci niciun fel de excavare acolo. Dacă acea conducta era îngropată la 10 centimetri nici atunci nu era Transgaz vinovat”, a declarat Antohe.
De ce s-au grăbit toți să spună că este eroare umană?
Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat joi, la locul la care explozia la o conductă de gaz de pe şantierul Autostrăzii Moldova s-a soldat cu moartea a ptru oameni şi cu rănirea altor cinci, că din primele concluzii, este o eroare umană, dar trebuie să vadă de unde vine. Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală, a spus Halici.
Reprezentanţii companiei Transgaz afirmă că incidentul a avut loc întrucât ”constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile avizului de amplasament” şi că acesta nu deţine ”avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat joi că din ce a discutat cu Transgaz, nu există niciun fel de culpă a Transgaz în această speţă a exploziei de pe şantierul Autostrăzii Moldova. ”Ce m-a interesat pe mine, ca ministru, este ca furnizarea gazului să nu aibă de suferit”, a mai spus ministrul, el precizând că prin măsurile pe care Transgaz le-a luat azi-noapte, nu au fost afectaţi consumatorii. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea/ nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.
Teoretic, nu există șantiere deschise noaptea
Teoretic, nu există șantiere de drumuri expres sau autostrăzi pe care să se lucreze pe timp de noapte sau în weekend, în mod curent, în România.
„Nu exista șantiere de drumuri expres sau autostrazi pe care să se lucreze pe timp de noapte în mod curent”, a spus CNAIR într-un răspuns pentru Newsweek România.
Practic, însă, există multe cazuri în care se lucrează, iar CNAIR explică, în exclusivitate pentru Newsweek, care sunt excepțiile.
Firma care lucra pe Autostrada Moldovei care a explodat aparține omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.
„În conformitate cu legislația în vigoare și potrivit condițiilor prevăzute la nivel de contract, programul de lucru se desfășoară într-un singur schimb și se întrerupe în zilele nelucrătoare și în afara programului normal de lucru, cu următoarele excepții:
Umbrărescu lucra noaptea pe Autostrada care a explodat „pe semnătură”
- Lucrarea nu poate fi evitată sau este necesară pentru protejarea vieții sau a proprietății sau pentru siguranța defășurării lucrărilor,
- Există acordul Inginerului.
- În vederea respectării prevederilor contractuale.
În contractele aflate în derulare, adoptarea unor planuri de măsuri care să includă mobilizarea suplimentară de resurse (majorarea numărului orelor de lucru şi/sau a numărului de personal şi/sau bunuri) se realizează pe riscul şi pe cheltuiala antreprenorului.
Osanale de la Grindeanu pentru Dorinel Umbrărescu: „E cel mai mare din Europa!”
Cel mai important constructor român și chiar din Europa. Așa îl numește ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu pe omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.
Ciolacu îl laudă pe Grindeanu: „Nu au existat în istoria Ministerului Transporturilor atâtea investiții”
Marcel Ciolacu l-a „lustruit” pe Sorin Grindeanu și spune că, niciodată în istorie România nu a avut așa de multe proiecte de infrastructură.