Guvernul face ultimele pregătiri pentru implementarea cloud-ului guvernamental, o platformă prin care instituțile publice vor fi legate într-o singură rețea cu o singură bază de date.
SRI dă asigurări că nu va avea acces la datele stocate în viitorul cloud. Va putea monitoriza, însă, traficul de internet al angajaților după date precum adrese IP sau de email, nume de utilizator sau conturi asociate. Potrivit Hotnews, asta face în prezent proiectul Țițeică, gestionat de SRI încă din 2015. Cloud-ul guvernamental va fi, de altfel, o continuare a acestuia.
„SRI va avea acces la datele de trafic - e imposibil să faci securitate informatică a traficului fără acces la aceste date”, a spus pentru Hotnews Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.
Acuzații grave vin și de la Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii. Alexandru Lăpușan spune că ordonanța pregătită de guvern va da control absolut și discreționar softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS.
Proiectul nu este criticat doar de societatea civilă, ci și de reprezentanții statului. Autoritatea Electorală Permanentă avertizează că implicarea SRI în gestionarea cloud-ului guvernamental ar putea afecta drepturile românilor la alegerile electorale.
„Noi nu considerăm normal ca STS și SRI să aibă acces la toate datele și documentele pe care Autoritatea Electorală Permanentă le pregătește în vederea alegerilor", a declarat șeful AEP pentru Libertatea.
Ministerul Digitalizării neagă acuzațiile și spune că SRI va proteja instituțiile de atacuri cibernetice.
„Datele din cloud-ul guvernamental vor fi accesate doar de către instituțiile care le dețin. (...) Echipamentele care vor fi instalate pentru asigurarea securității cibernetice nu permit vizualizarea și accesarea datelor existente în Cloud-ul guvernamental”, se arată într-un comunicat de presă transmis de minister.
Implicarea SRI în acest proiect nu este, însă, singura problemă adusă în spațiul public. Asociațiile din industria IT acuză statul că vrea să interzică pe furiş achiziţia de servicii de cloud de la firme private.
Aproape 500 de milioane de euro a alocat Guvernul Cîțu în PNRR pentru realizarea cloud-ului guvernamental, de 11 ori mai mult față de costurile estimate în guvernul Dăncilă, care erau de aproximativ 45 milioane euro.