CSM vrea practic ca toate protocoalele încheiate de instituțiile din justiție cu serviciile de informații să fie făcute publice. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului.
CSM mai cere Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție să spună dacă protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și SRI, singurul declasificat la acest moment, a fost denunțat în mod formal și prin ce act.
Totodată se solicită Înaltei Curți să spună dacă au existat sau există protocoale clasificate între instanțe și parchete. Și CSAT-ului i se cere să comunice Hotărârea nr. 17/2005, cea care a stat la bază protocoalelor.
Parchetul de pe lângă ÎCCJ e solicitat să comunice dacă au fost constituite echipe operative mixte, numărul acestora, data la care au fost constituite și ce activități au avut, precum și ce flux de informații și comunicări au fost făcute în bază protocolului cu SRI.
Parchetul trebuie să mai spună dacă au fost făcute rapoarte periodice cu privire la criteriile de aplicare a protocolului și cui au fost comunicate, dar și care a fost instituția care a inițiat protocolul dintre Ministerul Public și SRI. Se cere să fie comunicat și dacă există orice fel de acte adiționale sau subsecvențe la protocolul inițial.
În ce privește efectuarea de controale tematice la parchete pentru a vedea cum a fost aplicat protocolul încheiat în 2009 între Parchetul General și SRI, votul va fi reluat în ședința viitoare.
Deciziile CSM de miercuri AICI
Preşedintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, a spus, într-o intervenţie prin videoconferinţă în cadrul plenului CSM de miercuri, că este şocată de faptul că ÎCCJ a semnat un protocol cu un serviciu de informaţii şi că este „dincolo de imaginaţia" sa ce ar putea conţine acesta, cerând informaţii.
„Am înţeles că au fost încheiate protocoale de către Înalta Curte - sunt absolut şocată, trebuie să vă mărturisesc - de către Inspecţia Judiciară, CSM şi procurorul general. În ceea ce priveşte ÎCCJ, aş vrea să îl întreb pe domnul Olaru când a fost încheiat acest protocol şi cu cine, cu care anume serviciu de informaţii? (...) Pentru mine este absolut şocant să aflu că ÎCCJ, care este vârful puterii judecătoreşti, preşedintele Înaltei Curţi reprezintă puterea judecătorească, a semnat protocoale de colaborare cu un serviciu de informaţii, pentru că este dincolo de imaginaţia mea ce ar putea conţine un astfel de protocol", a spus Dana Gîrbovan în plenul CSM.
„Cu mare plăcere aş face acest lucru. Am spus că toată corespondenţa pe care CSM a primit-o de la instituţiile partenere, de la cele ale sistemului judiciar, este una clasficată. Să diseminăm acum în spaţiul public data încheierii protocolului, obiectul acestui protocol, data potenţialei denunţări, unilaterale sau bilaterale acestui protocol excede unui astfel de cadru. (...) Această discuţie să o aveţi cu preşedinta Înaltei Curţi, e cea mai în măsură să aibă acest dialog", a răspuns vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.
De asemenea, preşedintele UNJR a mai spus că e important să se afle care sunt instituţiile care au primit protocolul încheiat între SRI şi Parchetul General.