"Pe termen scurt avem nevoie de eforturi mult mai mari din partea ţărilor bogate pentru a împărţi urgent milioanele de doze care le prisosesc cu ţările din Asia de Sud-Est. Trebuie, de asemenea, ca guvernele şi companiile producătoare de vaccinuri să împărtăşească tehnologia", a declarat Alexander Matheou, directorul pentru Asia-Pacific al de la Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii, citat de Agerpres.
Declarația oficialului Crucii Roșii vine într-un moment extrem de tensionat în zona. Pe de o parte, avem situția spitalelor pline de infectați cu COVID-19 în țări precum Malaysia, Thailanda sau Vietnam, iar, pe de altă parte, valul scăpat de sub control al pandemiei din Myanmar.
Numai în ultimele două săptămâni, Asia de Sud-Est a înregistrat 38.522 de morţi de COVID-19, potrivit unui comunicat al Crucii Roşii, care citează datele publicate de Universitatea John Hopkins.
"Următoarele săptămâni sunt esenţiale pentru a spori numărul de teste, tratamentele şi vaccinarea în fiecare ţară din Asia de Sud-Est. Scopul este de a obţine un procent de între 70-80 % (de persoane vaccinate) dacă se doreşte câştigarea acestei curse împotriva noilor variante şi a pandemiei", a subliniat Matheou.
Crucea Roşie a avertizat că situaţia se poate agrava în regiune dacă focarele de coronavirus, concentrate în jurul marilor urbe, se extind în zonele rurale.
Deși regiunea a reușit să gestioneze cu relativ succes primele luni ale pandemiei, răspândirea variantei Delta în primele luni ale acestui an a transformat "peste noapte" Asia de Sud-Est în epicentrul mondial al virusului.
În prezent, Filipine şi Indonezia sunt cele mai afectate ţări din regiune. Dacă vorbim despre rata de vaccinare din cele două țări, atunci trebuie să știm că a fost vaccinată cu schemă completă circa 11% din populaţie, în timp ce Thailanda şi Vietnam au vaccinat 7 % şi, respectiv 2%, din populaţia lor.
Fruntaşele la capitotul vaccinare sunt Singapore, cu peste 70 % din populaţie imunizată cu schema completă, şi Cambodgia, una dintre cele mai sărace din regiune, cu 44 %, în timp ce Malaysia a vaccinat 35 % din populaţia sa.
Situaţia din Myanmar este ceva mai complexă, asta deoarece pandemia de coronavirus se suprapune coincide cu o criză politică şi socială profundă, derivată din lovitura de stat militară de la 1 februarie, mai arată sursa citată.