Organimsul viitoarei mămici suferă modificări la novel hormonal, iar acest lucru se repercutează asupra stării sale emoţionale. Stresul din timpul sarcinii poate avea drept cauză şi kilogramele în plus sau grijile legate de sarcină. Există însă, nenumărate soluţii pentru reducerea stăprii de tensiune.
O sarcină presupune multe transformări la nivel emoţional pentru o femeie. Viitoarea mămică poate trece uşor de la o stare la alta, de la plâns la râs, de la siguranţă deplină la nelinişte sau agitaţie. Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, o femeie suferă dereglări hormonale importante.
Organismul ei este bombardat cu hormoni estrogeni şi cu prolactină, un hormon hipofizar care pregateşte si el organismul mamei pentru naştere. Teama, sentimentul de vinovăţie, de singurătate, oboseala, irascibilitatea, scăderea capacităţii de concentrare şi de memorare sau sentimentul de vinovăţie apar involuntar.
Multe femei numesc aceste treceri de la euforie la o stare generală proastă simple "toane". Medicii atrag însă, atenţia că sănătatea psihică pe timpul sarcinii este esenţială şi pentru viitoarea mămică şi pentru bebeluşul ei. Lăsate la voia întâmplării eventualele nemulţumiri sau nelinişti se pot transforma în depresie prenatală, care poate declanşa la rându-i şi depresie post natală. Statisticile arată că între 7 şi 10% dintre femeile însărcinate trec prin acest chin.
Depresia prenatală este cauzată de stresul şi de grija legată de sarcină. Alte cauze pot fi o sarcină neplanificată, dificultăţile în a rămâne însărcinată, un posibil abuz sau situaţia familială şi economică. Cel mai adesea, simptomele depresiei pre natale includ modul în care femeie se vede pe sine însăşi şi în care ea reuşeşte ea să treacă printr-un asemenea eveniment menit să-i schimbe viaţa. Sarcina pune o mare tensiune pe corpul şi mintea unei femei.
Dar există căi pentru evitarea stărilor depresive şi a complicaţiilor ulterioare. În primul rând, o femeie însărcinată trebuie să anunţe medicului, partenerul, familia şi prietenii pentru că are nevoie şi de consiliere de specialitate, dar şi de înţelegerea celor dragi. Este foarte important şi ca ea să înţeleagă faptul că stările ei emoţionale reprezintă, în fapt, o transformare fiziologică.