„Este o situaţie dificilă pentru că aici, la Galaţi, funcţionează o secţie de Terapie Intensivă cu 45 de paturi care trebuie să aibă trei compartimente. Terapie intensivă, terapie intensivă intermediară post-operatorie unde stau pacienţii cu intervenţii chirurgicale grave şi un compartiment de supraveghere post operatorie unde stau pacienţii cu intervenţii uşoare, dar care mai au nevoie de oxigen. Pe lângă acestea, în aprilie 2020 s-a înfiinţat compartimentul de ATI-Covid care a crescut treptat de la 9 paturi, la 12, şi care funcţionează în prezent cu 18 paturi, din care sunt ocupate 16 şi mai aşteptăm unul. Pe lângă acestea, la etajul 1 există un compartiment Covid cu 58 de paturi unde avem în prezent 40 de pacienţi din care 24 au nevoie de flux mare de oxigen”, a spus medicul neurolog Violeta Şapira.
Pentru că instalaţia de oxigen a spitalului este veche, ea este calculată pentru un debit mult mai mic şi s-a ajuns în situaţia ca aceasta să nu mai facă faţă consumului. Din această cauză medicii au luat decizia de a nu mai opera decât urgenţele, iar celelalte operaţii să fie amânate.
„Terapia intensivă este singura terapie intensivă non-Covid din judeţ care primeşte pacienţi şi din judeţele învecinate dacă acestea nu au anumite specialităţi medicale. S-a încercat o prioritizare a consumului astfel încât să nu meargă în gol oxigenul şi am decis prioritizarea urgenţelor operatorii. Astfel urgenţele au prioritate, iar alte operaţii care nu erau urgente au fost amânate”, a precizat medicul Violeta Şapira.
Refacerea instalaţiei de oxigen a spitalului este necesară însă acest proces este unul laborios şi costisitor. Consiliul Judeţean Galaţi a iniţiat un proiect cu fonduri europene care are ca obiectiv redimensionarea instalaţiei de medicale a Spitalului Judeţean Galaţi.