”Anul ăsta, numărul de copii diagnosticați cu Sars-Cov-2 a crescut. În secția de Covid acum avem internați patru copii, dar să nu uităm că noi avem tampoane pe fiecare secție și zilnic se pozitivează copii din tampoane. În garda de 1, am avut patru sau cinci pozitivi. În fiecare gardă se pozitivează copii.
Micuții fac forme ușoare sau asimptomatice. Totuși, există un procent - mic, dar, când e vorba de copilul tău, nimic nu mai este un procent și nimic nu mai este mic - care fac forme grave, fac forme de sindrom inflamator multisistemic, ajung în spital, câteodată la vârste foarte mici, ceea ce este devastator. Am avut internați copii de la zece zile, două săptămâni până la 17, 17 ani și jumătate.
Atât timp cât sunt internați în spital înseamnă că au forma medie de boală.
Au fost sărbătorile de iarnă, vacanța, lumea s-a mai relaxat. Să nu uităm că adulții sunt cei care trebuie să protejeze copiii, asta trebuie să fie cauza (creșterii numărului copiilor infectați - n.red), fără dubiu”, a declarat Diana Ionescu.
Despre redeschiderea școlilor, medicul a subliniat că este nevoie de foarte multă precauție în luarea deciziei și a propus vaccinarea adolescenților.
”Este un subiect foarte sensibil. Categoric că suntem pro educație, dar trebuie foarte multă precauție. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri atât la cei mici, cât și la adulți. Micuții, de multe ori sunt duși la bunici după școală și cred că trebuie niște reguli foarte stricte, poate o etapizare. E un subiect sensibil, care trebuie discutat și analizat pe fiecare categorie de copii în parte. Copii mari, de exemplu, cei de la 16 ani în sus, din clasa a XII-a, poate că ar trebui luată în calcul vaccinarea acestora”, a adăugat Diana Ionescu.