Ingrediente:
- 1,2 litri de lapte
- 5 ouă
- 10 linguri de zahăr brun
- 5 linguri de amidon de porumb
- 50 de grame de unt
- 4 pliculețe de zahăr vanilat și 2 lingurițe de esență de rom
Mod de preparare:
Gălbenușurile și albușurile se separă și se bat cu cantitatea de zahăr împărțită în două, până devin spumă. Amidonul se dizolvă într-un castron în puțin lapte rece
Între timp, restul de lapte se pune la fiert la foc foarte mic într-o oală încăpătoare. Când pe suprafața laptelui apar mici bule, înainte să ajungă să dea în clocot, începem să adăugăm celelalte ingrediente, amestecând continuu cu telul.
Mai întâi se pun gălbenușurile bătute spumă cu zahăr, apoi amidonul dizolvat în lapte și la final, albușurile bătute și ele spumă. Continuăm să amestecăm ușor și cu mișcări ample cu telul până când crema se îngroașă și capătă textura unei budinci. Oprim focul și lăsăm crema cam 10-15 minute, cât să se răcorească puțin, după care înglobăm ușor, amestecând tot cu telul, untul, vanilia și romul. Dacă puneți esențele după fierbere, acestea vor păstra o aromă mai puternică.
Lăsăm crema să se răcească, eu am pus-o chiar la frigider, ca să mă asigur că devine gelatinoasă și nu va curge când este adăugată între foi.
Cât s-a răcit crema, coacem foile din aluat fraged la 170 de grade, cam 25 de minute, până au devenit ușor rumene.
Le lăsam să se răcească, după care așternem crema în strat gros între ele. Presărați puțin zahăr pudră puneți prăjitura la frigider până a doua zi. Așa foile vor deveni moi și se va întrepătrunde cu crema.
Cei mai buni papanași românești. Sfaturi utile pentru cea mai reușită rețetă