"Știrea este mai mult decât valabilă. Toate lucrurile s-au petrecut începând cu noaptea trecută, în urma sesizării faptului că Mihai Tudose are sprijin în echipa guvernamentală și la nivelul unor lideri precum Nicolae Bădălău, Marian Oprisan, Țuțuianu, Bănicioiu, chiar la nivel de vicepreședinți. Începând de noaptea trecută Liviu Dragnea și apropiații săi sunt dispuși să "joace la rupere". Întrebarea este "de ce?", spune Cozmin Gușă, care oferă și două răspunsuri la această întrebare.
Primul răspuns se referă la faptul că Liviu Dragnea a aflat că Tudose nu va renunța la revocarea lui Carmen Dan. Șeful PSD știe că mâine Tudose va veni și va spune "mergem mai departe fără Carmen Dan", un ministru care nu s-a subordonat premierului și cu care acesta nu poate continua.
"Miza Ministerului de Interne este una totală pentru Liviu Dragnea. Și-a dat seama de forța acestui minister, din perspectiva potențialului de negociere în privința dosarelor personale. Nu dorește să-l piardă. În eventualitatea în care Tudose va cere demiterea lui Carmen Dan, Dragnea nu va mai putea să-și impună un alt ministru, ceea ce reprezintă un pericol mortal pentru el", a explicat Gușă.
Al doilea lucru care l-a făcut pe Dragnea să-și schimbe strategia se referă la împărțirea puterii, arată consultantul politic. Până acum, Dragnea a condus de unul singur PSD-ul, cu o armată foarte solidă de secretari de stat.
"Maine ar fi fost un moment în care s-ar fi tranșat conducerea colectivă, lucru care nu e în afara statutului. Asta înseamnă să funcționeze din nou acel Birou Politic Național săptămânal, în care e obligat să se consulte cu ceilalți. Aceste două lucruri, Ministerul de Interne pierdut plus această posibilitate de conducere colectivă a PSD l-au făcut pe Dragnea să riște tot. El și echipa lui sunt pregătiți în mod cert să susțină mâine retragerea sprijinului politic pentru Tudose", spune Cozmin Gușă.
"Dragnea și-a trimis azi oamenii apropiați să adoarmă vigilența taberei Tudose"
Cozmin Gușă a precizat că, din informațiile sale, Liviu Dragnea și-a schimbat strategia azi și și-a trimis oamenii apropiați cu mesaje care să adoarmă vigilența celor din tabăra Tudose.
"În toată ziua de azi, aceștia au venit cu mesaje de pace, tocmai pentru ca mâine să pregătească această retragere de sprijin politic care din punct de vedere public ar însemna o forțare de demisie a lui Tudose din funcție, practic guvernul Tudose să cadă", a precizat analistul politic.
În această cheie poate fi citit inlcusiv mesajul Gabrielei Firea de astăzi - chiar dacă pe cei doi nu îi leagă o mare prietenie, amândoi sunt foarte bine sprijiniți din punctul de vedere al strategiei politice pe linia consultanților israelieni, arată Cozmin Gușă. "Sunt o echipă, iar Firea și altii nu au facut altceva decât acel joc de omorâre a vigilenței celor care înteleg clar că un prim ministru nu poate să funcționeze dacă un ministru nu se mai subordonează, cum a făcut-o Carmen Dan".
Calculele lui Dragnea se bazează pe UDMR
Calculele pe care și le face tabăra Dragnea în scenariul căderii guvernului Tudose sunt legate de UDMR, apreciază Cozmin Gușă.
Această formațiune politică, pe care foarte mulți dintre români o blamează, este de folos unora care fac jocuri politice în momente decisive.
"UDMR-ul este pregătit să sprijine o nouă formulă guvernamentala sub presiunea faptului că, totuși, Guvernul Tudose ar avea partizani în interiorul PSD-ului care să îl sprijine în continuare în Parlament. Ăsta e calculul pe care Dragnea și-l face în acest moment", a explicat Gușă.
Nu există asemănare cu guvernul Grindeanu
Analistul politic remarcă diferența esențială între situația de azi și cea a executivului Grindeanu din vară, când PSD-ul sub conducerea lui Dragnea, și-a dărâmat propriul guvern prin moțiune de cenzură.
"Nu există, totuși, asemănănare cu Guvernul Grindeanu. Majoritatea miniștrilor sunt acum de partea lui Tudose, lideri executivi sunt de partea lui sau a partidului, în orice caz nu a lui Dragnea. Simțind acest pericol care ar putea să pună capăt autorității sale în PSD, Dragnea încearcă o mișcare în forță", arată Cozmin Gușă.
Forța lui Tudose e să nu recunoască CEX-ul și să ceară congres
Dacă Mihai Tudose cedează și își prezintă demisia, PSD intră într-o spirală a incertitudinii, este de părere consultantul politic. Gușă crede că totul depinde de felul în care Tudose și cei din jurul său vor primi posibila decizie a CEx.
"Va conta cum vor primi posibila decizie a Comitetului Executiv. CEx este o formațiune care grupează liderii partidului și președinții organizațiilor județene. Dragnea domină această structură pentru că aproape jumătate din președinții organizațiilor județene din PSD sunt interimari, sunt oamenii săi, care nu au fost aleși de către structura de partid la nivel județean", explică Gușă.
În acest fel, Dragnea poate să impună niște decizii prin CEx care nu sunt ale partidului, ci sunt deciziile sale personale.
"Forța lui Mihai Tudose și a celor din jurul său, daca se va întâmpla acest vot, este să NU recunoască acest organism, care nu e statutar, ci să recurgă la cererea unui congres care să decidă cum se merge mai departe. Dacă Tudose acceptă să demisioneze, PSD intră într-o spirală a incertitudinii. Iohannis va avea jocul lui, într-un mod legitim a spus că o să refuze o a patra propunere de la PSD. Se poate ajunge chiar la alegeri anticipate", spune consultantul politic.
"Mâine am putea asista la finalul epocii Dragnea"
Dacă Tudose nu va demisiona și nu va considera legitimă decizia CEx-ului, asistăm la finalul epocii Dragnea, consideră Gușă, epocă în care Dragnea a forțat atât cât a putut și nu a reușit.
"Un lucru devine foarte clar, disperarea lui Dragnea care poate să piardă tot. El joacă acum nu atât cartea existenței sale ca lider, ci dosarele care pot fi negociate doar din postura de președinte al PSD", explică Cozmin Gușă.
Acesta spune că Dragnea s-a speriat, nu s-a asteptat la atâtea mesaje de sprijin pentru guvernul Tudose. Practic, acum se va despărți o anumită atitudine din PSD care dorește să păstreze guvernarea, dar și o anumită normalitate în interiorul partidului, de o altă atitudine care se referă doar la câștigul unei grupe din jurul lui Dragnea, "oameni care nu sunt remarcabili prin nimic, decât prin fidelitate la adresa lui Dragnea și care sunt dispuși să riște guvernarea".
Din acest moment începe negocierea între grupările din partid, arată Gușă.
"Foarte mulți consideră că fidelitatea lui Stănescu la adresa lui Dragnea nu e în baza unui program, ci e în baza dosarului Tel Drum, cei doi și-au împărțit banii din Tel Drum. O presiune care vine din interiorul guvernului este inclusiv îndepărtarea sa din poziția de ministru al Dezvoltării și vicepremier. Și asta a aprins foarte mult spiritele. Să nu uităm că Stănescu a fost în turneu cu Dragnea în Moldova ca să îl țină aproape", a explicat consultantul politic.