Monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi un instrument sensibil pentru verificarea circulaţiei coronavirusului în comunităţi, în principal în zonele urbane, susțin cercetătorii olandezi, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax.
Coranavirusul SARS-CoV-2 este adesea eliminat prin excremente de către persoanele bolnave. Chiar dacă este improbabil ca sistemul de canalizare să devină o rută importantă de transmitere a bolii, circulaţia din ce în ce mai mare a patogenului în comunităţi va amplifica posibilitatea scurgerii în sistemele de canalizare, afirmă echipa de cercetători condusă de Gertjan Medema, de la Institutul KWR pentru verificarea calităţii apei situat în oraşul olandez Nieuwegein.
Cercetătorii au depistat material genetic specific coronavirusului într-o staţie de tratare a apelor reziduale din Amersfoort, pe 5 martie, înainte ca în oraşul situat la circa 50 de kilometri de Amsterdam să fie raportate primele cazuri de infectare. Autorităţile olandeze au confirmat primul caz de Covid-19 pe 27 februarie, iar după câteva zile angajaţi din sistemul medical s-au îmbolnăvit într-o zonă din sudul ţării, un indiciu privind transmiterea comunitară.
„Este important să fie colectate informaţii despre apariţia şi situaţia acestui virus în canalizare pentru a înţelege dacă există riscuri asupra angajaţilor din acest domeniu, dar şi pentru a stabili dacă monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată pentru verificarea circulaţiei virusului SARS-CoV-2 în comunităţi. Aceste date pot completa actuala supraveghere clinică, limitată la pacienţii care au boala Covid-19 şi au cele mai severe simptome”, explică Gertjan Medema, şeful Secţiei de Microbiologie a Institutului KWR.
Este prima dată când coronavirusul SARS-CoV-2 a fost depistat în canalizare. Monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată ca metodă de avertizare privind apariţia sau reapariţia Covid-19 în oraşe, explică cercetătorii.
„Detectarea virusului în canalizare, chiar şi în cazurile în care prevalenţa Covid-19 este scăzută, arată că monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi un instrument sensibil pentru depistarea circulaţiei virusului în rândul populaţiei”, mai subliniază cercetătorii.