Aproximativ 25 de persoane au participat, marţi, la o acţiune iniţiată de preoţii bisericilor maghiare din comuna Ozun, judeţul Covasna, după ce primarul a fost nevoit să îndepărteze steagul secuiesc de pe sediul Primăriei, în urma unei sentinţe irevocabile a Curţii de Apel Braşov.
Cei patru preoţi reformaţi şi unul unitarian s-au adunat cu steaguri secuieşti în fața sediului Primăriei comunei Ozun.
Preotul reformat din satul Bicfalău, comuna Ozun, Santa Imre, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că decizia instanţei este "revoltătoare" şi, prin această acţiune, preoţii din comună, ca reprezentanţi ai comunităţii, au dorit să dea un exemplu, preluând în mod simbolic rolul de suport al steagului secuiesc.
"Noi, prin această acţiune, am dorit să ne exprimăm, pe de o parte solidaritatea cu primarul Raduly Istvan, iar pe de altă parte să atragem atenţia asupra unei nedreptăţi împotriva comunităţii", a spus preotul reformat Santa Imre.
Santa a subliniat că preoţii au vrut să transmită şi un apel către localnici, pentru a arbora steagul secuiesc pe casele lor.
Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a îndepărtat săptămâna trecută steagul secuiesc de pe clădirea primăriei, după ce instanţa a stabilit că arborarea drapelului pe sediul instituţiei este ilegală.
Curtea de Apel Braşov a respins, în toamna anului trecut, recursul declarat de primarul comunei Ozun împotriva unei sentinţe pronunţate de Tribunalul Covasna, care a dat câştig de cauză Prefecturii în cazul plângerii depuse privind arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei Ozun, stabilind că acţiunea este nelegală.
Sentinţa, care a fost pronunţată în 18 septembrie şi postată pe site-ul Curţii de Apel Braşov, este irevocabilă.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, declara atunci că era de aşteptat ca instanţa să ia o "decizie politică", având în vedere "isteria politică din ultima perioadă împotriva maghiarilor".