Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Adrian Oros, a declarat miercuri seară la Digi24 că problema cormoranilor este reală şi că, printre alte cauze, aceste păsări afectează piscicultura. El a anunţat totodată că sunt în curs procedurile pentru modificarea legislaţiei pentru a fi permisă din nou vânătoarea cormoranilor.
„Cormoranii sunt o problemă care, alături de alte probleme, poate să participe la pierderi mari în acvacultură. Despăgubirile sunt justificate. Am înţeles de la ornitologi că cormoranii pot produce pagube foarte mari. Este o specie protejată şi nu a fost vânată în ultima perioadă, s-a înmulţit foarte mult şi şi-a schimbat arealul, pătrunzând în zone din ţară care până acum nu erau întâlniţi. Ar trebui armonizată legislaţia cu cei de la mediu, dar într-o discuţie foarte amplă cu asociaţiile de protecţie a animalelor. Sunt proceduri pentru a schimba legislaţia în acest domeniu pentru a se reveni la vânătoarea de cormorani”, a declarat Adrian Oros la Digi 24.
Ministrul a adăugat că nu va plăti despăgubiri pentru cei care au declarat ferme piscicole mai extinse şi cantităţi de peşte mai mari decât în realitate.
„Au venit la plată pentru despăgubiri dosare cu nişte semne de întrebare. Am început verificări pentru ca se spunea că în ferme cantitatea de peşte nu era cea reală. Nu vom da drumul la aceste plăţi pentru că sunt ilegale, dacă se declară o cantitate de două ori mai mare de luciu de apă”, a explicat ministrul.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Adrian Oros a mai anunţat luni, că din fondurile europene alocate operaţiunilor de piscicultură, fosta conducere a Ministerului a absorbit doar 26%. Însă, pe vremea ministrului Daea, ministerul a acumulat foarte multe cereri de despăgubiri „suspicioase”.
Cormoranii au reprezentat o temă de interes şi pentru fostul ministrul al Agriculturii, social-democratul Petre Daea, iar aprlamentari PSD au propus anul trecut ca vânarea cormoranilor să fie permisă. Printre argumentele lor s-au aflat şi inteligenţa păsărilor, care nu se mai sperie de metodele folosite împotriva lor şi instalarea stresului la peşti.
Daea sounea atunci că este o problemă importantă la nivelul Uniunii Europene şi că mai mulţi miniştri din statele UE sunt îngrijoraţi.
”Este o problemă extrem de importantă la nivelul Uniunii Europene şi pentru care ministrul Agriculturii din România, alături de încă 19 miniştrii din ţările din UE sunt îngrijoraţi datorită faptului că este o presiune formidabilă pe acest sector, iar piscicultorii solicită de mult timp şi lucrul acesta a fost auzit de Parlamentul European pentru că în noiembrie 2008, în Parlamentul European a fost o rezoluţie care spunea foarte clar că trebuie să se intervină întrucât la nivelul UE pagubele produse de cormorani se ridică la peste 300.000 de tone de peşte, ceea ce înseamnă echivalentul producţiei de acvacultură din Franţa, Germania, Cehia şi Ungaria. Iar în România este o situaţie deosebită. Iată că şi parlamentarii din România au purces pe acest drum al legiferării, cum au făcut şi alte ţări până acum”, a declarat Daea.
De asemenea, ministrul social-democrat susţinea că mai multe ţări au solciitat Comisiei Europene derogări pentru a putea rezolva problema cormoranilor.
”Toate ţările din Uniunea Europeană au solicitat la Comisie cel puţin o dată derogări pentru a regla efectivele de păsări în aşa fel încât piscicultorii să poată să aducă producţia pe care o realizează cu mare efort pe masa consumatorului, în aşa fel încât lumea să mănânce peşte bun, proaspăt şiprodus de piscicultorii noştri”, preciza el.