Şeful CJPC Constanţa, Horia Constantinescu, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că au fost controlaţi peste 50 de agenţi comerciali, atât hoteluri cât şi spaţii de alimentaţie publică, fiind aplicate sancţiuni de peste 150.000 de lei.
„Lucrurile au luat o turnură neaşteptată în cazul a trei dintre locaţiile controlate. Este vorba de o locaţie din centrul vechi, pe care am controlat-o cu colegii din ţară, cu cei care fac parte din comandament (Comandamentul Litoral 2017 – n.r.), în care (...) gândacii colcăiau, starea de insalubritate a locului şi a blocului alimentar era cruntă. Nu putem vorbi de niciun flux, de niciun spaţiu de depozitare, de nimic dintre lucrurile acestea ca fiind conforme. Nu mică ne-a fost mirarea că această locaţie avea atât aviz de funcţionare, cât şi autorizaţie sanitar-veterinară. Nu putem vorbi de o degradare a curăţeniei între momentul în care a fost controlat cu puţin timp în urmă şi cel în care am intrat noi, vorbim de o stare de degradare a spaţiilor de depozitare în sine, care vorbeşte de ani”, a spus şeful CJPC Constanţa.
Horia Constantinescu a acuzat că avizele au fost date de „unele autorităţi” fără ca acestea să facă, de fapt, verificările necesare, amintind în acest context situaţia de la Colectiv.
„Nu cred că avem nevoie de Colectiv 1, Colectiv 2, Colectiv 3 sau Colectiv 4 pentru a ne trezi la realitate. Pentru a înţelege că, aşa cum deficitar s-au întâmplat lucrurile la acel club, aşa cum deficitar au intrat unele autorităţi şi s-au făcut că văd, s-au făcut că nu văd unele deficienţe, nu cred că mai avem nevoie de încă un moment în care, prin toxiinfecţie alimentară, prin alte lucruri care scapă de sub control comercianţilor, să trimitem în agonie, să trimitem într-o stare reprobabilă, tineri, în general, cetăţeni ai acestei ţări”, a precizat Constantinescu.
El a explicat că, în data de 14 iunie, una dintre locaţiile aflate pe plaja Modern (în apropierea zonei de desfăşurare a festivalului NEVERSEA - n.r.) primea avizul sanitar veterinar de funcţionare, deşi locul unde se preparau ciorbe erau situat între hazna şi vestiar.
„Zona de preparare a ciorbelor era între hazna, şi îmi respect foarte clar cuvintele, este exact locul prin care se administrează ţevile şi pompele care reglează fluxul din hazna, şi vestiar. Acolo se află blocul alimentar de ciorbe. Prin curte, printr-o incintă insalubră, traversăm către o cameră de frig în care am găsit o stivă de 160 de kilograme de pastă de mici pentru care comerciantul ne pune la dispoziţie un carneţel de bonuri cu data de expirare 6 iulie şi un alt carneţel de bonuri cu data de expirare de 8 iulie şi îmi spune că nu mai ştie exact care se unde sunt, dar că furnizorul aşa îi dă la fiecare lot de carne, câte un carneţel şi dânsul îşi etichetează produsele aşa cum crede de cuviinţă”, a mai spus reprezentantul CJPC Constanţa.
Potrivit lui Constantinescu, clienţii sunt serviţi în unele locaţii „în nişte spaţii demne de cascadorii râsului nu de o alimentaţie publică europeană, care pregăteşte un festival prin faţa căruia se vor perinda 170 de mii de cetăţeni”.