Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita Oros" - este titlul moţiunii simple iniţiată de 110 parlamentari social-democraţi care va fi dezbătută în şedinţa de astăzi a plenului Camerei Deputaţilor, votul urmând a fi exercitat în şedinţa de miercuri.
Semnatarii moţiunii arată că, din cauza măsurilor dispuse de ministrul de resort, agricultura a avut în 2020 o scădere de 16,2% a valorii adăugate create, cea mai mare reducere comparativ cu alte activităţi economice, şi o creştere a preţurilor de 10,5%, cea mai mare din întreaga economie în timpul pandemiei.
„Fermierii îşi strigă disperarea în stradă, sunt executaţi de bănci şi furnizorii de inputuri, cu banii din subvenţii şi-au plătit arendele, iar acum nu au bani pentru înfiinţarea culturilor noi de primăvară. (...) S-a ajuns aici, pentru că (...) ministrul Adrian Oros nu are experienţa şi priceperea necesară pentru a gestiona problemele agriculturii româneşti", afirmă social-democraţii în documentul care va fi dezbătut în Camera Deputaţilor.
Ei susţin că despăgubirile pentru culturile agricole afectate de seceta de anul trecut nu au fost încă plătite fermierilor, că plafoanele sunt înjumătăţite în 2021, că acciza la motorină aferentă trimestrelor III şi IV ale anului trecut nu a fost încă decontată, că Ministerul Agriculturii nu are programe de sprijin pentru zootehnie, piscicultură şi produse tradiţionale.
Referitor la despăgubirile neplătite pentru secetă, semnatarii moţiunii simple arată că suma de un miliard lei necesară pentru achitarea acestora a fost mutată prin OUG 16/2021 pentru operaţionalizarea programului Agro IMM Invest. Ei afirmă că în nota de fundamentare a actului normativ este trecut că una dintre cele trei surse de finanţare pentru operaţionalizarea acestui program este tocmai capitolul bugetar în care se afla suma de un miliard lei menită să fie plătită ca despăgubire pentru culturile afectate de secetă.
„În loc să sprijiniţi în mod direct fermierii afectaţi de secetă, aţi preferat să îi aruncaţi în braţele băncilor (...). Nu v-a interesat nicio secundă că mulţi dintre cei peste 80.000 de fermieri afectaţi de secetă nu mai sunt bancabili, tocmai din cauza pierderilor suferite anul trecut şi că nu se vor califica pentru accesarea acestor credite. Nu v-a interesat că peste 30.000 dintre ei (...) nu vor avea posibilitatea înfiinţării culturilor de primăvară din acest an", se arată în moțiune.